Nu kan illegala vapen lämnas in anonymt

Mellan den 1 februari och 30 april 2018 gäller en tillfällig vapenamnesti i Sverige, vilket innebär att det är fritt fram att lämna in gamla vapen anonymt. 

Vapenamnestin innebär att privatpersoner kan lämna in skjutvapen och ammunition det inte finns tillstånd för till polisen. Den som lämnar in vapen kan vara anonym och kommer inte att straffas för innehavet.

50 procent jaktvapen

Amnestin är ett sätt att minska illegala vapen i samhället. Senast en vapenamnesti skedde i Sverige var 2013, då 15 132 vapen och vapendelar lämnades in. Av det som Polisen fick in 2013 var ungefär 50 procent jaktvapen, cirka 30 procent är enhandsvapen och resterande 20 procent bland annat automatvapen, vapendelar och luftvapen. Det ska jämföras med utfärdade licenser där nästan 90 procent är jaktvapen och cirka 10 procent enhandsvapen. Den dåvarande verksamhetsansvarige på Rikspolisstyrelsen, Maria Thulin, kommenterade 2013 antalet jaktvapen följande i ett pressmeddelande: 

– Det är alltså förhållandevis många enhandsvapen som lämnas in och inte “bara gamla jaktvapen” vilket är en vanlig missuppfattning. Enhandsvapen är att anse som både farligare och mer stöldbegärliga. 

 

Amnestin omfattar inte sprängmedel eller andra explosiva ämnen. 

 

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 02 februari 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste