Bokvirke i yxskaft populärt bland slöjdare

Amerikansk hickory har länge varit det dominerande träslaget i yxskaft, men ett växande slöjdintresse i Sverige har öppnat upp en ny marknad där bokskaftet hyllas för dess greppvänlighet.  

I Gränsfors Bruk använder man bland annat bok i yxskaften. I dag används bosnisk bok men i framtiden kan det bli aktuellt med svenska trädslag. 

Marknaden för bok har svalnat och i dag väljer många möbeltillverkare istället andra, mer trendiga, träslag. Det kan tyckas orättvist då boken förutom att ha en god tillväxt även har flera värdefulla egenskaper som gör den uppskattad i olika sammanhang. Bland annat tillverkas glasspinnar i bok eftersom virket är ”smaklöst” och inte ger stickor. 

Bok är traditionellt inget vanligt trädslag i yxskaft, men ett växande slöjdintresse har öppnat upp marknaden för mer greppvänliga yxskaft, där mindre fokus läggs på att kunna klara av hårda slag, förklarar Susanna. Pantzare.

Slöjdintresse

Men bok har de senaste åren fått ett nytt användningsområde i och med ett växande slöjdintresse. De senaste 15 åren har Gränsfors Bruk i Hälsingland tillverkat allt fler yxskaft i bok. Dessa används som alternativ till de modeller som betraktas som slöjdyxor. 

– Vi började använda bok på grund av efterfrågan från slöjdarbetare som ville ha ett skaft med bättre grepp till slöjdyxorna. Fårorna som blir till vid handtäljningen av skaften ger ett bättre stöd när man arbetar närmare kroppen till skillnad från våra vanliga hickoryskaft, förklarar Susanna Pantzare vid Gränsfors Bruk.

Enligt Susanna Pantzare har försäljningen av bokskaften gått enligt förväntan. I och med att företaget har vuxit kraftigt de senaste åren har även försäljningskurvan följt med för både yxskaft av bok och hickory.

Majoriteten av Gränsfors Bruks yxskaft tillverkas fortfarande av det amerikanska träslaget hickory. Fördelarna med hickory är att träslaget både är starkt och har långa hållbara fibrer, berättar Susanna.

– Det innebär att om skaftet väl går sönder bryts det inte av rakt på mitten som det kan bli med björk som har kortare fibrer. I hickoryn går de långa fibrerna parallellt och ligger kvar omlott med varann så man inte får den här ”knäcken” rakt av vid eventuell skada, berättar hon. 

Öppnar upp för svenskt

I dag kommer materialet till yxskaften av boken  från Bosnien och hickoryn från USA. Men i framtiden är det inte omöjligt att det blir svenska ersättare. 

– På Gränsfors Bruk strävar vi alltid efter att använda oss av svenskt material och råvaror så länge behovet av mängd och kvalité går att möta, avslutar Susanna. 

Elin Fries
Elin Fries
Tel: 019-16 64 68
E-post: elin@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 12 februari 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste