Studenter ställde ut högtalare i ek på formmässa

En högtalare av svensk ek som framtagits av sex norska gymnasieelever ställdes ut Formex.

Högtalaren är 11 x 11 cm och öppningen är 9 cm x 1,5 cm. För varje såld högtalare planteras ett träd. Foto: ecosound

Högtalaren i ek kallas EcoSound och startade som ett specialarbete av sex norska gymnasi­eelever vid Drotningborg gymnasieskola i Grimstad 2016. Batterilösa trähögtalare har funnits

Gymnasieeleverna Julie Espenes, Andrea Haugesten Mari Benedikte Brødsjømoen, Maria Thoresen och Solveig Javenes Flaa är på plats på Formex för att visa upp EcoSound, en högtalare i ek. Foto: ecosound

sedan tidigare, men till skillnad från många av sina konkurrenter kan EcoSound användas av nästan alla mobiltelefoner utan att behöva modifieras. Intresset blev större än väntat och projektet fortsatte även efter skoltid.  Eleverna går nu sista året på gymnasiet och förra sommaren bestämde de sig för att skapa ett eget aktiebolag. I mitten av januari besökte de Formex, Nordens största inredningsmässa, som några av mässans yngsta utställare.

– Stämningen på Formex var mycket bra och vi kände att vi lärde oss massor. Många privatpersoner kom fram och flera ville hjälpa oss nå ut på marknaden, säger Solveig Javenes Flaa, en av grundarna till EcoSound.

Träslagsval

Solveig berättar att de lärt sig mycket om olika träslag under det gångna skolåret. De insåg bland annat att björk och tall inte var massiva nog för att kunna leverera ett bra ljud, men att ek lämpar sig mycket bra.

– Vi använder faktiskt svensk ek. Ek är betydligt mer massivt än andra jämförbara träslag. Dessutom är ek både vackert och lätt­behandlat, säger Solveig.

Elin Fries
Elin Fries
Tel: 019-16 64 68
E-post: elin@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 09 februari 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste