Hundar spårar rätt på tjuvjägare i indiska naturreservat

Indien har startat ett träningsprogram för hundar som ska hjälpa till i jakten på tjuvjägare i landets naturreservat.  

Schäfrar används för att hålla ordning och reda på indiska naturreservat. I Sverige används bland annat hundar inom skogen för att söka rätt på granbarkborreangrepp. Foto: mostphotos

Att läsa om som hundar används i skogen för att söka rätt på såväl granbarkborreangrepp som försvunna personer är vi vana vid.

Läs mer: Tidiga barkborreangrepp upptäcks med drönare 

I Indien används hundar även allt oftare i kampen mot tjuvjakt i landets naturreservat. Som ett försök att få bukt med tjuvjakt har Indien startat ett omfattande träningsprogram för hundar som ska hjälpa till att spåra tjuvjägare, rapporterar Trafic.org. Strax innan jul utexaminerades tretton schäfrar och resultatet har inte låtit vänta på sig. En vecka efter examination greps en tjuvjägare i norra delen av den extremt artrika Kaziranga National Park i Indien tack vare uppspårning av en av de nyexaminerade hundarna. 

– Vi gratulerar hundpatrullen såväl som skogdepartementet som lyckades spåra tjuvjägaren, säger Dr Saket Badola, chef för träningsprogrammet, i ett pressmeddelande och berättar att han hoppas att hundspårningspatruller kommer bli ett vanligare inslag i Kaziranga National Park för att bekämpa tjuvjakt. 

Sammanlagt finns det nu 56 hundar i Indien som aktivt används för att leta reda på tjuvjägare. Att använda hundar i kampen mot tjuvjakt används även i Kina, Ryssland och delar av Europa. 

 

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 05 januari 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste