Höstplantering allt mer populärt

Att plantera på hösten istället för våren blir allt vanligare och Södra rapporterar att det inte satts så många plantor under hösten sedan stormåren 2005 och 2007. 

Framgångsfaktorerna ligger bland annat i ökad digitalisering och bättre kunskap om höstplanteringens fördelar. 

Att plantera på våren är fortfarande betydligt vanligare än en senare planterig. Plantering på våren innebär god vattentillgång och möjlighet för plantan att utnyttja en stigande marktemperatur för att utveckla ett robust rotsystem för att klara eventuell torka på sommaren. Men det finns fördelar att vänta med planteringen till tidig höst, enligt Södra. Framförallt växer plantans rötter fast i marken direkt efter planteringen vilket möjliggör en stark tillväxt under nästkommande år.   

– Vi är väldigt glada över att lyckas slå rekord för tredje året i rad. Vår satsning på en mer digitaliserad produktion börjar nu ge effekt i form av högre volym samt bättre och jämnare kvalitet på plantorna. Skogen växer allt bättre idag och de många plantor som sätts under höstarna bidrar starkt till att denna trend håller i sig, säger Johan Jonsson, chef Södra Skogsplantor, i ett pressmeddelande. 

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 05 januari 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste