Världsunik gasanläggning byggs i Höganäs

Det första spadtaget har tagits för Höganäs AB:s nya panna som kan matas med skogliga restprodukter. Den nya anläggningen beräknas kunna minska koldioxid­utsläppen med cirka 10 000 ton per år.

I april nästa år kommer anläggningen stå klar. Marko Amovic, process manager, och Petra Brodin, projektledare vid Cortus Energy, ser fram emot att se resultatet. Foto: Elin Fries 

Under tilltagande regn och kyla togs det första spadtaget för den nya anläggningen vid Höganäs AB, som är en av Sveriges största tillverkare av metallpulver. Den nya anläggningen ska omvandla biomassa till förnybar energi som kan användas i järn- och stålindustrin. Den nya anläggningen kommer framförallt eldas med skogliga restprodukter, men man kan även använda andra typer av biobränsle från jordbruket.

– Vi räknar med ungefär en till två lastbilar om dagen, säger Petra Brodin som är projektledare för projekt.

Storsatsning

Höganäs AB:s vd ser positivt på storsatsningen:

– Vår bransch är en av dem som släpper ut mest koldioxid. Det här är ett sätt för oss att minska vårt utsläpp. Klimatet påverkar ju inte bara oss, framförallt är det våra barn och kommande generationer som drabbas. Det här arbetet är en långsiktig överlevnad för företaget.

Det är Cortus Energy som tagit fram en metod där man ersätter energigas med biomassa. Projektet har pågått i nära tio år. I styrelsen för bolaget sitter bland andra miljö­partiets förra språkrör Maria Wetterstrand, som har varit engagerad i Cortus Energy sedan 2013.

 

Cortus Energys vd Rolf Ljunggren. 

Tekniken har testats i en mindre anläggning i Köping med positiva resultat.

– Vi har inte haft möjlighet att testa tekniken i full skala och det är en annan sammansättning på biogas jämför med naturgas. Det är klart det är nervöst, men vi vet vad vår anläggning kan klara, säger Petra Brodin och får medhåll av kollegan Marko Amovic.

Våga vara först

Intresset för den unika tekniken som används i anläggningen har varit stort från stålbranschens sida, men samtidigt innebär satsningen en kostnad på drygt 100 miljoner kronor. Som Höganäs samarbetsparter Cortus Energys vd Rolf Ljunggren uttrycker det:

–Det är många företag som tävlar om att vara nummer två på nysatsningar, men få vill vara den första att testa något nytt.

Elin Fries
Elin Fries
Tel: 019-16 64 68
E-post: elin@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades söndag den 14 januari 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste