Långt gången förädling hos Deromes sågverk

Bildspecial. Ingen stock hanteras på samma sätt hos Deromes sågverk, allt för att optimera sågutbytet. Vi följer virkets väg från stock till takstol i Deromes sågverk, i Halland där allting började en gång. 

Det var här i halländska Derome som företaget startade år 1946 då Karl Andersson byggde en cirkelsåg. Cirkelsågen är sedan länge borta och i dag drivs företaget av tredje generationen av ägarfamiljen. Numera har man en bred verksamhet inom det mesta från sågad planka till färdigt hus. 
På sågverket jobbar vanligen fem personer under ett skift. Övervakningen är ett viktigt moment. Deromegruppen är Sveriges största familjeägda träindustri med 1 750 medarbetare. De senaste fem åren har Derome fördubblat såväl omsättning som antal anställda.
Längre ut i värdekedjan finns tillverkning av takstolar. Årligen tillverkas över 180 000 takstolar till småhus, flerbostadshus, lantbruk och hallar. I Deromes trävarusortiment ingår cirka 1 300 miljö- och kvalitetssäkrade artiklar. 
För fyra år sedan installerades nya sågmaskiner från Linck, som använder en teknik som kallas ”aktiv kurvsågning” där klingorna följer träets fiber i varje stock, även om den inte är rak. För sågverket innebar uppgraderingen till en mer avancerad såglinje ett ökat sågutbyte.
Deromes timbers vd Gunnar Jakobsson.
I fingerskarvsanläggningen kan fel på en planka kapas bort och därefter skarvas ihop till plankor på upp till 13,6 meter.
Derome skiljer sig från många sågverk genom den höga förädlingsgraden och möjligheten att ta vara på så mycket som möjligt av stockens utbyte. Foto: Elin Fries

 

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 12 januari 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste