Nytt projekt ska ersätta plastförpackningar med cellulosa

Forskningen med att kunna ersätta plast med träråvaror pågår för fullt. Nu undersöks möjlighterna att skapa temperaturisolerande material av cellulosa, som bland annat kan användas vid fisktransporter. 

Hejdå plastförpackningar! I framtiden hoppas forskare att kunna tillverka fisklådor bestående av temperaturisolerande kompositmaterial av cellulosa/nanocellulosa. Foto: mostphotos

Nu startas ett projekt som ska utveckla träråvarans minsta beståndsdelar. Med PlastiCel hoppas forskare att kunna utveckla nanocellulosa- och cellulosakompositer med barriär och isolerande egenskaper. Tänkbara användningsområden för att utveckla en biobaserad förpackning skulle exempelvis kunna vara fisklådor, som ställer höga krav på både temperaturhållande egenskaper, fukt och luft. I dag tillverkas fisklådor vanligen av plast. 

Läs mer: Från träspill till fiskfoder

- För att reducera de stora mängder av plastavfall som hamnar i världshaven är det viktigt att byta ut plast i alla applikationer där det är möjligt, säger Malin Brodin, projektansvarig vid RISE PFI, i ett pressmeddelande.

Hon menar att eftersom cellulosa är biologiskt nedbrytbart är det ett bra alternativ råvara till plastfilm och isolerande skum som används i emballage. 

Bakom PlastCel står forskare från RISE PFI, Mittuniversitetet och MoRe Research. Industripartners är SCA, Domsjö Fabriker, Essge-Plast, Ranheim Paper and Board, Tommen Gram och BeWi. Projektet som finansieras med stöd från Eus regionala utvecklingsfond Interreg.   

 

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 12 december 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste