Här blir skogsindustrins rester till kattströ

Under tre år har det värmlandsbaserade företaget Ecostrate utvecklat och förädlat restprodukter från pappersbruk till kattströ. Nu är man redo att testa resultatet i stor skala.

Marina Kristianssson har startat företaget Ecostrate som vill förändra kattströmarknaden med svenska träprodukter som grund. Foto: Elin Fries

I Sverige importeras nära på all kattsand, ofta från Kanada, USA och Kina. Kattsand som köps i butiker är nästan alltid baserad på bentonitlera, vilket leder till att den förutom att damma även ställer till det i reningsverken, om den hälls ut i avloppen. Den höga lerhalten orsakar även problem i värmeverken om man slänger kattströet i hushållsavfall.

Nu kan ett värmländskt företag vara en lösning på spåren. Genom att använda rester från pappersmassaproduktion, tillverkar man pellets som visat sig vara effektiva som kattströ.

Marina Kristianssson

Gör:  vd för Ecostrate

Utbildning: Bergs- och anläggningsingenjör

Ålder: 57 år

Familj: Fyra barn och fem barnbarn

Fritid: Målar akvarell, reser och är ute i naturen

Favoritträd: Ek

I startgroparna

– Vi kan erbjuda konsumenterna ett svenskt, giftfritt alternativ till kattströ, som dessutom har mindre miljöpåverkan, säger Marina Kristianssson.

Hon har arbetat med att ta fram produkten under tre år, vilken är utvecklad på Karlstads universitet och går till skillnad mot vanlig kattsand att slänga i komposten.

Företaget står i startgroparna till fullskalig produktion och har tecknat avtal med Rottneros och Skoghalls massafabriker om att ta till vara slam från fabriken.

– Pappersindustrin har visat ett stort intresse för produkten, för dem är det ett sätt att bli av med avfall på ett bra sätt, säger Marina.

Till en början kommer man inte ge massafabrikerna betalt för avfallet men Marina Kristianssson öppnar upp för att ge ersättning på sikt.

– Om det blir höjd efterfrågan på vårt kattfoder är det klart att företagen kommer få betalt, säger hon.

Förse hela Sverige

Företagets affärsidé är att hjälpa industrin och den offentliga sektorn att göra något med sitt avfall.Nu behövs det kapital för att kunna starta en fabrik på plats i Värmland för fullskalig produktion. Om fabriken byggs menar Marina Kristianssson att marknaden är stor. Det finns 1,2 miljoner katter i Sverige och Ecostrate uppskattar att det förbrukas 120 kilo kattströ per katt och år, vilket innebär en total marknad för kattströ i Sverige på 114 000 ton. Genom att enbart använda rester från Rottneros och Skoghalls massafabriker i Värmland menar Marina att det är fullt möjligt att förse hela Sverige med kattströ.

Även för hästar

Kattströ är inte det enda användningsområdet för Ecostates pellets. Om den här satsningen går bra öppnas även möjligheten att vidareutveckla produkten.

– Kattströ är bara ett ben av flera och vi utvecklar produkten för fullt, bland annat kan man tänkta sig att återge pelletsen till skogen som en form av gödning. Eventuellt skulle vi även kunna använda den som strö till hästar, säger Marina.

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 06 december 2017

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste