Akivister i skogen stoppar avverkning

Greenpeace stoppade i dag en av SCAs avverkningar i Harrsjöskogen Jämtland. Detta två dygn efter att 70 kunder till skogsindustrin hotat med köpbojkott om skogsavverkningarna inte förändras radikalt.

Enligt Greenpeace är det skyddsvärd "gammelskog" som avverkas. För att stoppa avverkningen har de människor på plats som stör ut avverkningsgruppen.

Man kan inte fortsätta med en avverkning om det finns människor på plats i skogen. Vad jag förstår tog avverkningslaget kontakt med arbetsledningen och man kom överens att avbryta för dagen och vi kommer inte att ta upp avverkningen igen förrän vi har gett Greenpeace en möjlighet att framföra sina synpunkter säger Björn Lyngfeldt, informationsdirektör på SCA till P4 Jämtland.

I ett pressmeddelande skriver de att den fridlysta svampen doftticka och flera andra rödlistade arter har identifierats i området.

Den här skogen är en av få riktiga skogar som finns kvar i Sverige. Den måste skyddas. SCA måste sluta avverka i skogar som spelar en avgörande roll för vår framtid. Skogen lagrar mycket kol och måste skyddas om vi ska kunna rädda mångfalden av liv, säger Lina Burnelius, ansvarig för skogsfrågor på Greenpeace.

Enligt SVT Nyheter Jämtland för nu bolaget en dialog med aktivisterna vilket var samma

Tidigare konfrontation

Den 16 oktober blockerade Greenpeace med hjälp av cirka 40 miljöaktivister Östrandsfabriken i Timrå. Lastbilsingången blockerades med en container och räls och andra ingångar blockerades med aktivister. På så sätt förhindras virke hindras att nå fabriken. Dessutom hängdes banderoller i linor från sodapannor på massabruket. Den gången frihetsberövades aktivisterna av polis.

Bojkott

Tidigare i veckan lämnade 70 stycken kunder till skogsindustin samt två miljöorganisationer ett brevet är riktat till Sveriges regering, Skogsstyrelsen och skogsbolagen Sveaskog, Stora Enso och SCA. I brevet skriver företage:

”Det är inte acceptabelt att de kvarvarande resterna av skogar med höga naturvärden, som är unika och en del av de sista vildmarkerna i Europa saknar permanent skydd och avverkas i skogscertifieringen FSC:s namn. Detta undergräver FSC:s trovärdighet.

En av kontakpersonerna i det brevet är Lina Burnelius, ansvarig för skogsfrågor på Greenpeace.

 

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 01 december 2017

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste