Alternativ till traditionellt virkesköp

Ett drygt halvår har gått sedan Virkesbörsen lanserade sin nya sajt. Skogsaktuellt besökte företaget för att höra hur det gått.

Virkesbörsens grundare Adam Aljaraidah.Foto: Elin fries

I början av sommaren lanserade Virkesbörsen sin nya sajt, en digital marknadsplats för virke. På den nya plattformen kan skogsägare gratis kunna ta in och jämföra anbud från olika skogsbolag.

– Med Virkesbörsen vill vi effektivisera virkesmarknaden och göra den mer transparent, säger medgrundaren Adam Aljaraidah och berättar att  företaget växer stadigt.

Virkesbörsen är fortfarande lite av en nykomling i branschen. Företaget grundades 2015 som ett hobby­projekt av Per Hedberg som själv är skogsägare. Idén bygger på att skogsägare lättare skulle få se vad de får betalt. Projektet växte snabbt till ett heltidsjobb och i början av sommaren 2017 togs nya finansiärer och styrelsemedlemmar in. Styrelsen förstärktes med tunga namn som Sven Wird, styrelseledamot på Sveaskog, samt privat­investeraren Olof Hallrup och Erik Ydrén från Almi Invest.

– Vi vill att det ska bli enklare och roligare att göra virkesaffärer. Våra ledord är lönsamhet, effektivitet, transparens, säger Adam.

För den enskilde skogsägaren innebär det i praktiken att man genom att fylla i uppgifter på nätet kan ta emot anbud från flera olika aktörer. Tjänsten finansieras genom att köparen betalar en avgift på 1,5 procent av bruttovärdet efter genomförd affär.

Skogsägaren Håkan Larsson från Västra Götaland har testat Virkesbörsen och kan i framtiden tänka sig att använda det igen. Större valfrihet och bättre koll på prisläget lockar.

– Jag fick reda på att Virkesbörsen fanns när jag var på Elmia Wood nu i år, då jag träffade dem i deras monter. Det kändes intressant att prova, säger han.

Han tror att det i framtiden kan det bli ett alternativ till det vanliga sättet att göra virkesaffärer.

– Den största skillnaden var att jag fick in fler anbud. Framförallt fick jag anbud från aktörer som jag inte ens hade tänkt på att fråga, säger han.

Elin Fries
Elin Fries
Tel: 019-16 64 68
E-post: elin@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 08 november 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste