Tallolja ska inte räknas som fossilfritt

Efter en omröstning i miljöutskottet i  EU-utskottet beslutades att inblandning av tallolja i drivmedel inte ska räknas som fossilfritt bränsle. 

EU-parlamentets mijöutskott röstade i går kväll om förnybar energi. Med en knapp majoritet beslutades att grödobaserade biobränslen inte ska räknas som fossilfria.   

För Sverige är frågan betydelsefull då mycket av produktionen av förnybar energi är baserad på biomassa från skogen. Enligt miljöutskottets nya linje kommer exempelvis tallolja inte att klassas som fosillfri. Däremot är utskottet positiva till att använda GROT (grenar, rötter och toppar). På sin blogg ger Christofer Fjellner (M) en förklaring till den skilda uppdelningen: "Det hela bygger på en felaktigt uppfattning att någon gör färs av den bästa filén här. Alltså att man använder hela träd till bioenergi och inte till mer ädla produkter. "

Södra Skogsägarna ordförande Lena Ek är inte nöjd med beskedet och kallade det för deprimerande: 

Foto: Skärmpdump

Inte heller Fredrick Federley (C) är inte imponerad av förslaget och säger att han kommer arbeta för att det inte går igenom: 

– Det finns flera formuleringar även i deras förslag som kommer att göra det mycket svårt att producera biobränslen framöver i och med att flera detaljregleringar föreslås tas in. Sammantaget är det en stridsförklaring mot svensk miljöpolitik som antagits i Miljöutskottet, genom att bland annat talloljan och etanolen från rapsen föreslås tas bort, säger Federley till Altinget.  

Miljöutskottets ställningstagande är inte slutgiltigt och eftersom omröstningen var jämn kan mycket hända. Härnäst kommer frågan diskuteras i de olika medlemsländerna och slutligen ska ställningstagandet godkännas i plenum. 

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 24 oktober 2017

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste