Greenpeace blockerade SCA:s största massafabrik

Uppdatering. Östrandsfabriken blev under måndag morgon blockerad av ett fyrtiotal aktivister. Aktivisterna är nu omhändertagna av polis. 

Aktivisterna kedjade bland annat  fast sig själva i tågrälsen som leder in till området. Polisen fick med hjälp av räddningstjänsten loss personerna.  Foto: Dick Gillberg / Greenpeace

Björn Lyngfelt, kommunikationsdirektör på SCA Östrand berättar att strax före lunch klipptes den sista kedjan av från aktivister som kedjat sig själva fast i en tågräls och den sista aktivisten har lämnat området.

Det var på måndag morgon som omkring 40 miljöaktivister från Greenpeace  blockerade Östrandsfabriken i Timrå. Lastbilsingången blockerades med en container och räls och andra ingångar blockerades med aktivister. På så sätt förhindras virke hindras att nå fabriken. Dessutom kom rapporter om att personer hängdes i linor från sodapannor på massabruket. 

Greenpeace hävdar att aktionen är en protest mot att SCA avverkar vad man anser är värdefull skog och kräver ett avverkningsstopp i dessa områden. 

– Vi accepterar inte att värdefull skog går förlorad. Att se hur skogsbolagen expanderar in i den sista riktiga skogen kräver handling. SCA måste dra tillbaka sina avverkningsanmälningar av värdefull skog i värdetrakter, säger Lina Burnelius ansvarig för skogsfrågor på Greenpeace Sverige, i ett pressmeddelande. 

Polis och räddningstjänst var  på plats i Östrandfabriken. Foto: Dick Gillberg / Greenpeace

Enligt Björn Lyngfelt har massafabriken kunnat gått under hela tiden och stoppet har inte kostat SCA någonting. 

– Det har varit störningar vi har kunnat hantera. Men däremot har det det tagit samhällsresurser i fråga av både polis och räddningstjänst, säger han. 

Han berättar SCA tyckt att de haft en bra dialog med Greenpeace men de senaste veckorna har det gått från dialog till konfrontation. 

Vad händer nu? 

- Nu är det buisness as usual, säger Björn. 

Omkring 40 personer misstänks nu för olaga intrång eller egenmäktigt förfarande efter händelsen under morgonen. 

 

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 16 oktober 2017

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste