IKEA + H&M = kläder av träfiber

Förra månaden avslöjade DI Digital att klädjätten H&M tillsammans med möbeljätten IKEA investerat miljontals kronor i ett bolag som satsar på tillverkning av kläder av träfiber.

Kläder av träfiber i stor skala kan bli verklighet genom IKEA:s och H&M:s investering i företaget Tree to Textile.
Foto: mostphotos

När Skogsaktuellt ringer upp för att höra mer är såväl H&M som IKEA förtegna om att uttala sig om projektet i ett så pass tidigt stadium, men bägge bekräftar att de nu är delägare i bolaget Tree To Texile. Bolaget skapades för tre år sedan i skånska Lomma av en kemist. Han äger i dag en tredjedel av bolaget medan H&M och IKEA äger resterande del. Tillsammans ska de tre ägarna ha investerat närmare 25 miljoner i bolaget, avslöjar DI Digital.

IKEA:s pressansvarige säger att syftet med företaget är att utveckla och industrialisera ny innovativ cellulosabaserad fiberteknologi, för att på så sätt kunna erbjuda hållbara textiler till ett attraktivt pris för många människor. Även H&M är positiva till möjligheterna att använda träfiber för en mer hållbar textilproduktion:

– Projektet Tree to Textile syftar till att hitta nya lösningar och teknologier för att kunna framställa mer hållbart råmaterial och att reducera mängden kemikalier och vattenkonsumtion vid produktion, användning och återanvändning av material/textilfiber. Vi har ett långsiktigt perspektiv i alla investeringar, och med det här projektet där vi ingår tillsammans med IKEA tror vi att vi kommer att kunna bidra till en mer hållbar framtida textilproduktion. Projektet befinner sig dock än så länge i ett tidigt stadium, och vi ser fram emot att berätta mer längre fram, skriver H&M:s press­avdelning i ett mejl.

Mindre bomull

Bomull kritiseras ofta för att det går åt mycket vatten att odla. Forskare pratar därför om vad dom kallar ”peak cotton”, där arealen av bomullsodling har nått sin topp. Exempelvis bedöms Aralsjön närapå försvunnit som ett resultat av bomulls­odlingen i Asien.

IKEA som sedan 2015 använt bomull från mer hållbara källor säger i ett uttalande att bomull kommer fortsätta vara ett av de viktigaste råmaterialen för IKEA även i framtiden, men träfiberanvändningen kan komma att öka.

– Framsteg inom cellulosa­baserade textil­fiber ses som det alternativ eller komplement med störst potential till såväl bomulls- som oljebaserade produkter, skriver IKEA:s pressavdelning i ett mejl och fortsätter:

– Cellulosa-materialet kommer att komma från ansvarsfullt skötta skogar. Kunderna kommer att dra nytta av hållbart producerad textil med egenskaper som liknar bomull till ett överkomligt pris.

Elin Fries
Elin Fries
Tel: 019-16 64 68
E-post: elin@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades lördag den 14 oktober 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste