Miljonsatsning på höga vindkraftstorn av trä

Vindkraftstorn i limträ ska tredubbla energiproduktionen.

I framtiden kan stål och betong bytas ut mot trä i vindkrafttorn. Energimyndigheten och ledande industriföretag investerar 4,6 miljoner kronor i Modvions utveckling av 150 meter höga vindkraftstorn i trä, samt byggnationen av en 30 meter hög prototyp. Foto: mostphotos

Riktigt höga vindkrafttorn av trä planeras för fullt. Energimyndigheten har tillsammans med ledande industriföretag investerat 4,6 miljoner kronor i utveckla 150 meter höga vindkrafttorn av trä av företaget Modivon. 

– Vår patenterade konstruktion bygger på moduler av limträ. Det löser transportproblemet och gör att vi kan bygga torn som är 150 meter höga till 30 procents lägre kostnad. Därmed kan elproduktionen ökas tack vare högre vindhastigheter och större rotorblad, säger Otto Lundman, Modvion, i ett pressmeddelande.

Förutom lägre kostnad och högre elproduktion innebär användningen av limträ istället för

traditionellt stål och betong även andra fördelar:

– Nya innovationer kommer att vara en nyckel i omställningen till ett hållbart energisystem i Sverige och Europa. Dagens tornteknik i stål och betong är kostsam och energikrävande både i tillverkning, logistik och skrotning. Modvion har en spännande innovation som kan ha en mycket positiv påverkan på det globala energisystemet, säger Andreas Stubelius, Energimyndigheten, i pressmeddelandet.

Ett första steg blir en prototyp på 30 meter och beräknas vara färdigt våren 2019.

– Efter prototypen kommer vi bygga ett 150 meter högt torn som ska stå klart år 2020. Det är en stor utmaning och ett ambitiöst projekt. Men vindkraften är vår främsta förnyelsebara energikälla och vi vill se till att den förblir konkurrenskraftig och kostnadseffektiv, säger Otto Lundman, i pressmeddelandet. 

 

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 16 oktober 2017

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste