Sägenkartan, som artportalen men för häxor och troll

Sägenkartan drivs av institunen för språk och folkminnen. På deras karttjänst kan man klicka sig fram till berättelser om häxor, näcken, möten med både tomtar och varulvar samt självaste djävulen. 

Hela projektet handlar om att öka intresset för och kunskapen om folkminnen. På kartan finns ett litet urval, drygt 5 000 uppteckningar, från Institutet för språk och folkminnens äldre arkivsamlingar och tryckta sägenutgåvor. Kartan är ett led i institutets strävan att tillgängliggöra samlingarna.

Berättelserna som finns i Sägenkartan tecknades ner under det tidiga 1900-talet. Arkivets utsända, i regel unga studenter, reste runt och intervjuade äldre människor om det förgångna, om liv och leverne i 1800-talets Sverige. Dessutom engagerades lokalt arbetande upptecknare i det omfattande insamlingsarbetet.

Läs om "Johan Lurä och skogsfrun", En hundraårings minnen, Goviggar och segerhuva mot skogseld, Trollet vid Tensjön och många fler berättelser.

På denna länk kommer du till kartfunktionen

Hjälp till

En försvinnande liten del av institutets samlingar. Hittar du inga eller få uppteckningar från din ort, har du en egen sägen eller vill du veta om det finns mer material från ett visst område eller om ett visst ämne kan du kontakta dem.

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 05 september 2017

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste