Ryssland vinnare i virkeskonflikt mellan USA och Kanada

Efter att USA höjt tullavgifterna för virke från Kanada har virket därifrån blivit betydligt dyrare. Importen av virke från andra länder har ökat och Ryssland verkar vara en av de stora vinnarna. 

Bakgrunden till virkeskonflikten är att USA anser att Kanadas sågverksindustri kan köpa statligt subventionerat timmer. De höjda tullavgifterna som USA infört på kanadensiskt virke har inneburit att importen av virke från andra länder ökat - däribland från Ryssland. Foto: mostphotos

Skogsaktuellt har tidigare skrivit om handelskonflikten om virke mellan USA och Kanada. De höjda avgifterna på virke har fått amerikanska virkesköpare att se sig om efter andra marknader och Ryssland ser ut att vara en av vinnarna på handelskonflikten. Enligt

nyhetsbyån Bloomberg har importen av ryskt virke ökat med 42 procent under 2017. 

 USAs president Donald Trump. Foto: Mostphoto

Ryssland står fortfarande bara står för en mindre andel av den totala importen, samtidigt som länder som Tyskland och Sverige är några av de största exportörerna till USA. 

Men, noterar nyhetsbyrån, den ökade importen av virke från Ryssland illustrerar tydligt hur ett politiskt beslut snabbt kan förändra virkesflödet.

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 24 augusti 2017

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste