Mekaniskt snytbaggeskydd ska sänka kostnaderna

Interagro Skog  presenterade sitt nya snytbagge­skydd, Woodcoat, för en större marknad på Elmia Wood. Preparatet består av kiselmjöl och latex  och är ett mekaniskt skydd som skogsägaren själv kan blanda ihop hemma och applicera genom en ryggspruta. 

Interagro Skog har tagit fram ett mekaniskt snytbaggeskydd som får användas inom både FSC och PEFC. Foto: Elin Fries

Få saker är tråkigare för en skogsägare än att se ny­­planteringen bli förstörd av skadedjur. Därför är intresset av skydd för skogsplantor stort och det finns en uppsjö av alternativ. Behandling med insekticider har varit det vanligaste sättet att skydda plantor från snytbaggen, men mekaniska plantskydd ökar, delvis för att fler skogsföretag blivit FSC-certifierade. Interagro Skog har tagit fram ett mekaniskt snytbaggeskydd som får användas inom både FSC och PEFC. Nu lanseras snytbaggeskyddet för den stora allmänheten. En fördel med Woodcoat är att preparatet inte behöver värmas eller torkas med värme. 

I framtagandet av Woodcoat lät Interagro Skog en entreprenörer testa plantskyddet, och resultaten var goda. Plantskyddet har därefter blivit testat vid flera officiella försök på SLU Asa och SLU Uppsala där både barrot och täckrot ingick.

Woodcoat bildar en tunn skyddshinna som hindrar snytbaggen från att äta sig igenom barken och skada plantan. Den tunna hinnan gör att de sprickor som uppstår när plantan växer blir små och många istället för få och stora. På så sätt kan produkten skydda plantorna i två år. Produkten kan användas på både barrot och täckrot. 

– Det vanligaste är att snytbaggeskyddet blir applicerat redan i plantskolan, men som skogsägare kan man även själv blanda ihop det och bespruta plantorna efter planteringen genom att använda en ryggspruta, berättar CarlMagnus Walde på Interagro Skog. 

Elin Fries
Elin Fries
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 24 juli 2017

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste