Skogsbränder bekämpas med drönare

Drönarens användningsområden är många och i Kanada används drönaren allt oftare för att kontrollera och förebygga skogsbränder. 

Skogsbränder kan vara farliga att släcka och det kan vara svårt att få en överblick över situationen. Men med drönare som hjälpmedel kan man bland annat se var i det aktuella området det är som varmast och var det finns tillgängligt vatten. Foto: mostphotos

Oberäkneligt väder har blivit allt vanligare och kommande klimatförändringar betyder nya utmaningar för skogsbruket. Skogsstyrelsen rapporterade tidigare i sommar om torkstressade granar, vilket gör träden mer utsatta för attacker från insekter, svampar och övriga skadegörare. I sin tur leder det till allt fler döda träd och därmed ökad risk för skogsbränder.

I Kanada sker mer än 8 000 skogsbränder per år och Forestnet rapporterar att brandbeteendet hos dessa har ändrats i och med ett förändrat klimat och blivit mer oförutsägbara. Ett exempel på det var en enorma skogsbranden på Fort McMurray förra året. 

För att bekämpa skogsbränder tas allt mer teknik till, där drönaren spelar en allt större roll. I ett reportage i tidningen Forestnet berättar Larry McCulloch att han har en stark tilltro till drönare i samband med brandbekämpning.  Han är huvudansvarig för L.M. Forest Resource Solutions Ltd., i västra centrala British Columbia i Kanada. Under de senaste tre åren har han varit med och testat drönare i olika skogliga sammanhang och möjligheten att placera special-designade kameror som kan ge olika typer av information har gett flera fördelar vid bekämpning av skogsbränder.

Tre olika drönare

McCullochs företag använder sig av tre olika typer av drönare för att kunna anpassa sig till olika situationer. En drönare är DJI S900 hexacopter (med sex roterande blad) som använder sig av en m36 megapixel Sony A7R full frame kamera. McCulloch säger att S900 används i uppdrag som varar runt 15 minuter. Det senaste inköpet till företagets brandbekämpning är en DJI Matrice 600 som är i luften omkring 30 minuter med hastighet kring 60 kilometer per timme. Den tredje drönaren är Turboace Matrix E drone med en Sony A7 kamera, som väger mindre och kan arbeta upp till en halvtimme och uppnå hastigheter på 100 kilometer per timme.

Säkrare för brandpersonalen

McCulloch menar att de högupplösta kamerorna han använder sig av kan ge extremt hög  upplösning och bland annat används kameror för att avsläsa temperatur.

– Vi kan få exakta temperaturer av en brand under själva branden och upptäcka så kallade ”hot-spots”, förklararar McCulloch till tidningen.

 Skogsbränder kan pyra under marken under månader och flamma upp igen när det är gynnsamma förhållanden. Att upptäcka bränder vid ett tidigt stadie är till stor nytta vid och framförallt kan drönarna sondera områden som är för farliga för människor att tillträda.

Drönarna kan genom att förse personalen med exakta bilder av värmeutveckling och översikt av området ge god insikt i hur branden kan tänkas utvecklas inom den närmsta tiden, dessutom ger drönaren information om tillgängliga vattenresurser.

Tolka data

Att tolka data är en nyckelfaktor till framgångsrikt arbete med brandbekämpning med hjälp av drönare. Avancerade mjukvaruprogram kan producera en 3D-bild av olika områden där höjd, trädslag, död ved och diameter av individuella träd blir fastställda. Med hjälp av drönarna kan man därför fastställa hur mycket potentiellt bränsle som finns i den aktuella brandhärden, vilket påverkar hur intensiv branden blir. Insamlat data kan även hjälpa att hitta samhällen som kommer vara i riskzonen om en skogsbrand utbryts nära dem. 

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 10 juli 2017

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste