Brist på certifierad skog

Om mindre än tre år ska alla IKEA:s trävaror antingen vara FSC-märkta eller vara gjorda i återvunnet trä, men som läget ser ut i dag finns det inte nog med certifierad skog i Sverige. Möbeljättens leverantörer har därför börjat snegla österut för att kunna mätta industrierna.

Ulf Johansson, råvaruchef på IKEA, menar att det kan bli svårt för bolaget att hitta tillräckligt med virke i Sverige framöver.Foto: privat

Möbeltillverkaren IKEA fortsätter att växa och använde sig under fjolåret av 16 miljoner kubikmeter rundvirke. Ulf Johansson, skogs­råvaruchef, befarar att de volymer virke IKEA i framtiden kommer att vilja köpa in inte går att uppbringa enbart i Sverige. 

– Vi har flera leverantörer som har sin försörjning via FSC-certifierade svenska skogsföretag, men det vore tråkigt om våra underleverantörer går miste om möjligheten att ta del av vår framtida expansion på grund av att de inte kan hitta FSC-certifierad råvara, säger han.

– I dag är det svårt att få tag i nog mycket certifierat virke inom vissa delar av Sverige. 

Efterfrågan 

Anledningen till att IKEA går över till att enbart ha certifierat och återbrukat virke är en del av hållbarhets­strategin. Man vill bli ”Forest positive” och ser gärna att certifieringen fungerar som en verifikation hos slut­kunderna på hur hållbart skogen är skött, berättar Ulf Johansson.

– För den allmänna IKEA-konsumenten någonstans i världen, speciellt en som inte bor i ett skogsland som Sverige, är det viktigt att veta att miljöorganisationer står bakom ett certifieringsssystem, menar han. 

Utanför Sverige

Av de 16 miljoner kubikmeter rundvirke IKEA använde förra året kom en miljon från Sverige. 63 procent av dessa kubik­meter var   FSC- certifierade. De resterande 37 procenten nådde inte upp till de krav som IKEA nu eftersträvar. 

Ulf Johansson menar att IKEA:s leverantörer  inte kommer ha några problem att leverera FSC-certifierade möbler, men att risken är att man blir nödd att leta utanför Sverige för att nå upp till kravet. 

– Det vore ingen större konst att FSC-certifiera större arealer  i Sverige med tanke på det uthålliga skogsbruket de flesta skogsägare bedriver, säger han. 

Ändå är det bara cirka 25 000 skogsägare som valt att certifiera sig enligt FSC av Sveriges drygt 330 000 skogsägare. 

Ulf Johansson är själv skogsägare och har låtit certifiera sin skog utanför Älmhult via Södra. Det har inte förändrat hans eget brukande av skogen. 

– Det enda som egentligen har förändrats är att jag får ett prispremium, säger han.

Elin Fries
Elin Fries
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 15 juni 2017

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste