Säkrare att vara skogsmästare än fotomodell

Sverige blir allt mer robotiserad och under de närmsta 20 åren beräknas 2,5 miljoner jobb i Sverige kunna ersättas av digital teknik. Men i en rapport omnämns skogsmästare särskillt som ett av yrkena som beräknas klara sig bra från robotiseringen i framtiden. 

 Fotomodeller beräknas vara mest i riskzonen för datorisering i framtiden, däremot löper skogsmästare liten risk. Foto: mostphotos

Hur påverkas svenska jobb av de många nya dator- och robotsystem som är på väg att användas i nästan alla branscher? Den frågan ställde sig stiftelsen för Strategisk forskning i rapporten "Vartannat jobb automatiseras inom 20 år" i mitten av maj i år. I rapporten undersöks hur robotiseringen kommer påverka den svenska arbetsmarknaden.

Skogsmästare blir omnämnd i rapporten och det blir ett glädjande besked. Värre är det för fotomodeller. I rapporten står det: 

"Yrken som kräver fingerfärdighet, originalitet, konstnärlighet, social förmåga, förhandling, förmåga att övertala, och omtanke om andra människor har lägst sannolikhet att ersättas. Skogsmästare, präst och speciallärare hör till de grupper som löper minst risk, medan kassapersonal, försäljare och maskinoperatör tillhör de som löper störst risk. Fotomodeller beräknas vara mest i riskzonen för datorisering av alla yrken, men få arbetar som modeller."

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 01 juni 2017

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste

Klimathoppet fälldes av granskningsnämnden, men av fel anledning

LEDARE Det finns en tilltagande vilja i miljörörelsen att jämställa koldioxid och metan från till exempel bioenergi, djur och mat med koldioxid och metan från utvinning och förbränning av fossila bränslen. Det är så dumt att man lätt kan bli stum av förundran och har svårt att ta det på allvar. Även i public service dyker sådana uttalanden upp ibland. Det är ytterst viktigt att vi inte låter de normaliseras.

Kommentera