Björktimmer är svårsålt

Bristande lönsamhet har fått svensk sågverksindustri att tappa intresset för att sönderdela de svenska lövträden till plankor och brädor. Timmtet riskrerar att hamna i traven för masseved. 

De baltiska länderna har konkurrerat ut många av lövsågverken i Sverige. Reslutattet blir att de svenka skogsägarna får svårt att sälja sitt björktimmer.

– Det har minskat betydlig på grund av att marknaden försvunnit och tagits över av de baltiska sågverken. När de kom med i EU började de såga, och hade bra råvara och låga kostnader, säger lövspecialisten Johan Palm på Träcentrum i Nässjö till vetenskapsradion.

Även timmer från bok är svårsålt. Här klarar inte Sverige konkurrensen från stora producenter som Rumänien och Ukraina.

I Sverige finns bara ett sågverk kvar som köper bok som sågas till framställning av whiskeykorkar. Det mesta av boken som avverkas i Sverige kokas till pappersmassa.

Magnus Löf, professor i skogsskötsel, varanar nu att skogsägarna kan komma att sluta sköta lövskogen. Konjunkturen kan vända uppåt igen.

– Vi vet ju ingenting om prisutvecklingen på timmer i framtiden. Vi vet inte hur det utvecklar sig för exempelvis björken om 10-15 år, säger Magnus Löf som är verksam på Sydsvensk skogsforskning vid Alnarp i Skåne.

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 29 maj 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste