LandPucken redo för försäljning

Det började med smyckes­tillverkning och slutade med frösådd av skogsplantor. Anders Landström, skapare av LandPucken, känner att han hittat hem. Efter en lång tids utveckling blir nu produkten tillgänglig för försäljning.

Med pucken bildas ett naturligt rotsystem, vilket gör träden mer stormfasta. Foto: Privat

Kanske får man tacka Kinaimporten för att LandPucken blev till. Anders och Lovisa Landström hade för drygt tio år sedan en smyckes­tillverkning som de drev tillsammans. Affärerna gick fint tills allt fler smycken började importeras från Kina och konkurrensen hårdnade. Snart insåg paret att det var dags att sadla om till något nytt. För Anders som gått i skogsbruksskola och alltid haft ett stort skogsintresse var valet lätt: de avvecklade smyckes­tillverkningen och köpte    8 200 hektar skog istället.

– Nu gjorde jag det jag egentligen ville, jag kunde arbeta heltid med skogen. Men jag hade avverkat mycket och hade svårt att få till föryngringen i den egna skogen, säger han. 

Anders tyckte traditionell plantering krävde mycket jobb med bevattning, lagring och arbetskraft. Han testade då frösådd, men resultatet blev ojämnt.

– Ett år var det en häck av plantor, medan det andra året kom ingen föryngring alls.

Såg potential

Det brukar sägas att de bästa uppfinningarna kommer ur nöd, vilket är nog så sant i Anders Landströms fall. En dag kom han på idén att komprimera torv till en liten puck och lägga i frön.

– Jag använde kaktusjord första gången, pressade in fröet och hoppades på det bästa. Det gick inte bra, så nästa gång borrade jag i torvklumpen innan. Det gick bättre.

Redan från början såg Anders den stora potentialen med pucken, och ambitionen har alltid varit att få ut den på marknaden. Resultatet på hemmaplan blev så pass bra att Anders Landström började diskutera med forskare på Skogforsk  hur man kunde förbättra den. Och intresset för pucken var stort hos forskarna han pratade med. Det var däremot svårare när de försökte få anslag för att forska om LandPucken. Anders fick höra att det fanns tillräckligt med forskningsförsök om frösådd, och nekades bidrag.

Samuel Lindberg och upphovsmannen Anders Landström står framför produktionslinjen för LandPucken. Nästa år räknar de med att producera milontals puckar. Foto: Privat

– De förstod inte vad vi sysslade med. Det här är ju inte traditionell frösådd.

Sveaskog ställde upp med mark och hundratusentals puckar planterades på 60 hektar i Västerbotten och Norrbotten.

Tillsammans med forskare studerade Anders inte bara groningsbenägen­heten utan även hur snabbt det gick att plantera pucken. Det visade sig att det generellt går fortare att plantera den jämfört med traditionell plantering och att en plantör sätter ungefär 500 puckar i timmen efter lite träning.

– Vi hade en erfaren plantör som klagade högljutt den första gången han testade, men allt eftersom dagen gick blev han allt mer tyst och vid lunch såg han riktigt nöjd ut. Efter sex timmar hade han planterat 4 000 puckar, men han var elitplantör, berättar Landström.

Uppfinnarsjäl

Anders Landström har byggt en produktionslinje för puckarna på egen hand. Han har tidigare kunskap från verktygstillverkning och har byggt små maskiner innan. Därför tyckte han inte att det var någon större sak att bygga ihop maskinen som är nästan elva meter lång och producerar sex puckar var fjärde sekund. Anders jobbar tillsammans med sin svärson Samuel Lindberg och produktionen sysselsätter nära på två heltidstjänster.

– Vi är inte ingenjörer men jobbar med högteknologi. Snart har vi även robotar som paketerar puckarna i rör, berättar Anders Landström.

Tidigare tillverkades puckarna för hand, men det blev ett alltför intensivt arbete.

– Vi tillverkade 5 000 puckar den sommaren, berättar Anders. 

Efter sommaren på­­börjades därför färdig­ställandet av produktionslinjen, som nu är i full gång. Under våren beräknas  600 000 puckar produceras. 

Nästa år räknar Landström med att företaget kommer producera flera miljoner puckar.

– Det råder en jättestor efterfrågan nu, konstaterar han.

Maskinell sättning

Än så länge används special­byggda planteringsrör till pucken, men nästa steg blir maskinell sättning och Anders arbetar just nu med en egen prototyp. Vid maskinell sättning kommer ett aggregat kopplas fast på en specialbyggd mark­beredare. LandPuckarna laddas in i aggregatet och räcker för resten av dagen. Därmed kommer plantering och markberedning ske samma dag.

 

Fakta: LandPucken

LandPucken är en helt ny metod av återplantering, där ett frö ligger inbäddat i en puck med torv och näring. Det kan liknas med en kontrollerad frösådd.

Pris: cirka 50 öre per LandPuck. Rekommenderat antal är 3 000 puckar per hektar. Minsta beställning är 15 000 puckar.

Trädslag: Vanlig tall och contorta. I framtiden kan lärk bli aktuellt. Gran planteras inte för närvarande med LandPucken.

Plantering: Marken markbereds med lättare harvning och pucken blir planterad i mineraljord. Planteringsröret laddas med ett magasin som innehåller cirka 50 puckar och väger ett kilo. En person orkar bära cirka 20 rör i en bärsele och får alltså med sig 1 000 puckar åt gången. Vid själva planteringen används i regel sex rör.

Elin Fries
Elin Fries
Tel: 019-16 64 68
E-post: elin@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 05 maj 2017

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste