Tre skogsidéer vinnare i entreprenörstävling

Entreprenörstävlingen Venture Cup är avgjord. De 20 bästa idéerna belönas med 5 000 kronor var - och i år hör tre av idéerna hemma i skogen.

Sedan 1998 har Venture Cup, en entreprenörstävling som räknas som en av Nordens största, lyft fram idéer och innovatörer. Höstens tävling IDEA har fokuserat på idéer i tidigt skede, för att man som entreprenör ska kunna få viktig feedback redan från start.

Kalle Forsmans idé om automatisk lagerinventering är en av de 20 vinnarna. Hans idé grundar sig i att lagerinventering i skogsindustrin till stor del sker manuellt i dagsläget och felskattningen är cirka tio procent. Med automatisk lagerinventering skulle processen effektiviseras avsevärt och felskattningen sänkas till cirka två procent, menar Forsman som har en masterexamen från SLU.

Hans idé, kallad LumberScan, går ut på att man med hjälp av drönare fotograferar virkesplan efter en förutbestämd rutt. Utifrån fotografierna kan sedan 3D-modeller skapas och sedan användas för att beräkna volymen av hela virkesvältan.

– Planen nu är att etablera en pilot som vi sedan utvecklar själva tjänsten utifrån. Det ger möjlighet att matcha förväntningarna från en potentiell kund/samarbetspartner. Placeringen på Topp 20-listan ger ju lite eld i baken. Nu har jag liksom berättat om vilka möjligheter som finns, dags att utnyttja dem och leva upp till förväntningarna, säger Kalle Forsman i ett pressmeddelande.

Påverkan på hela kedjan

András Gorzsás, forskare vid Institutionen för Kemi på Umeå universitet, står bakom den andra skogsién på listan. Med sin idé “See the Forest for the Trees” ser han en ny metod för kvalitetskontroll av träd. I dag sker kvalitetskontrollen av virke först på produktionsanläggningar, vilket medför att träd av dålig kvalitet avverkas och transporteras i onödan, menar Gorzsás.

Idén innefattar två olika enheter för kontroll som just nu är under utveckling; en handhållen enhet för skogsförvaltare och en enhet för montering på skördaraggregat. Enheterna ger kvalitetsmått baserad på kemisk sammansättning i trädet, som till exempel närvaro av röta och mängden av viktiga föreningar som cellulosa. På så vis kan trädens kvalitet kontrolleras på plats i skogen och onödig avverkning och transport undvikas.

– Det är ett enkelt koncept med positiv påverkan på hela kedjan i skogsbruket, både i form av pengar och miljöpåverkan. Det är verkligen en win-win-situation för alla inblandade, från skogsvård till avverkning, från transport till produktion baserad på skogsråvara, säger Gorzsás i ett pressmeddelande.

Substantiell avkastning

Den tredje idén som belönats är Tree Mapper-systemet som ska förbättra processen för att estimera värdet av en skog genom att räkna individuella träd med hjälp av autonoma, alltså självgående, drönare. Detta innebär att felet vid värderingen av skogen, vilket ofta läggs på som en risk i priset, kan reduceras och skogsägarna kan få ut mera pengar av sina tillgångar. Dessutom kan avverkningsprocessen optimeras både i termer av tid och bränsle när man har mer kunskap om position och storlek av individuella träd i en skog, vilket även innebär en vinst för miljön, uppger innovatören Håkan Carlsson, doktorand i signalbehandling och navigation av lågkostnadsrobotar vid KTH i Stockholm, i ett pressmeddelande.

Tree Mapper-systemets användande av nya tekniker kan komma att förändra skogsindustrin och medföra stora besparingar för Sveriges skogsbrukare.

— Artificiell intelligens och autonoma system är på väg att drastiskt förändra hur samhället fungerar. Med den låga kostnad för beräkningar som finns i dag kan man i större utsträckning använda algoritmer som förut ansågs för beräkningsintensiva. Min idé tog bara ett problem som är tråkigt och tröttsamt för människor att lösa och låter robotar, som även är mer effektiva och korrekta, utföra det. Det ökade värdet kommer i form av mindre miljöpåverkan och mer betalt till skogsägarna, eftersom färre transporter behövs med en bättre kunskap om skogens sammansättning och en mera noggrann värdering ger en lägre risk. Handeln med timmer uppgår till 26 miljarder kronor årligen bara i Sverige och även små procentuella förbättringar kan generera substantiell avkastning, säger Håkan Carlsson i pressmeddelandet.

 

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 08 december 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste