Vida öppnar nytt sågverk i Nössemark

I mitten av november öppnade Vida sitt kubbsågverk i dalsländska Nössemark. En helhjärtad satsning som är viktig för bygden, ­säger hemvändande vd:n Styrbjörn Johansson.

Vidas nya sågverk i Nössemark har anpassats till ett helt nytt timmersortiment och kommer att inrikta sig helt på kubb.
– Vi kommer att producera regelvirke i apterade längder: 2,45 och 2,75 meter. Det är väldigt specialiserat, säger vd Styrbjörn Johansson.Foto: Pia Gyllin

Sågverket som tidigare varit i Moelvens ägo, genomgår när vi besöker det en totalförvandling. Överallt pågår installationer, tester och sista minuten-åtgärder. Om bara tio dagar ska den första stocken köras genom sågverket och då måste allt fungera.

– Vi ligger bra till, så det ska inte vara några problem, säger vd Styrbjörn Johansson som rekryterats till Vida för uppdraget att basa över sågverket i Nössemark.

Den sprillans nya mätstationen.

Han är uppvuxen i Dalsland och säger att han tycker att det är extra kul att satsningen sker just här.

– Nössemark ligger ju verkligen mitt i skogsregionen, så det är otroligt kul att det blev den här satsningen! Det här var ju det sista sågverket i Dalsland, så det känns bara med en helhjärtad satsning från Vida. Det är en stor investering på mellan 250 och 300 miljoner. 

Bara kubb

Hela anläggningen har anpassats till ett helt nytt timmersortiment. Sågverket i Nössemark kommer att inrikta sig helt på kubb.

– Vi kommer att producera regelvirke i apterade längder: 2,45 och 2,75 meter. Det är väldigt specialiserat.

– Moelven hade ett traditionellt sågverk, så för att kunna bygga upp den processindustri man vill ha har man varit tvungen att bygga nytt hela vägen. De byggnader som fanns står kvar, men hela flödet är alldeles nytt.

Sedan övertagandet av sågverket i början av året har demonteringen pågått och sedan försommaren har man börjat bygga upp allt igen. En dryg vecka innan planerad start luktar det målarfärg överallt och sprillans nya maskiner kalibreras för fullt. I princip är det bara byggnadernas yttre skal, en fastbränslepanna och torkarna som finns kvar sedan Moelvens dagar. 

150 000 kubikmeter

Till en början består personalstyrkan av 22 personer i produktionen samt tre tjänstemän. Planerna framöver är att man ska gå upp från dagtid till tvåskift och då kunna sysselsätta ett 50-tal anställda. För det är inte bara en såg som planeras. 

– Parallellt med öppnandet av sågverket kommer vi även att bygga ett hyvleri för att kunna leverera färdighyvlade reglar. Planen är att det ska vara klart till efter semestern nästa år och då kan vi börja med skiftgång på både sågen och hyvleriet. 

När sågverkets fulla kapacitet är uppnådd räknar man med att producera 150 000 kubikmeter sågat virke per år. Råvaran kommer att tas främst från Västra Götaland och Värmland, men även till viss del från Norge.

– 150 000 kubik kanske inte åter som så mycket, men om man räknar antal blir det en hel del. Vi ska klara 50 stockar i minuten, så det handlar om fart. Vi måste upp i väldigt hög matningshastighet för att kunna leverera de planerade volymerna, avslutar Styrbjörn. 

Pia Gyllin
Pia Gyllin
Tel: 019-16 64 68
E-post: pia@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 28 november 2016

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste