Granen står så grön och grann i stugan

Detta stämmer dock inte alla danska ädelgranar som bland annat exporteras i stor skala till Sverie. Rödbruna barr är ett återkommande mysterium för odlare.

Varför får vissa julgranar rödbruna barr? Detta drabbar framför allt ädelgranar som kungsgran. De danska odlarna ska nu se till så att forskare undersöker saken.

– Runt 5 procent av landets julgranar som ska säljas i år har rödbruna barr. Det innebär att de klassas om och säljs billigare, och vissa går inte att sälja alls, säger Claus Jerram Christensen, direktör för branschföreningen Danske Juletræer, till TT.

I somras började många danska julgransproducenter att märka upp julgranarna inför den export till bland annat Sverige och Tyskland som väntar inför jul. Då visade det sig att ungefär var tjugonde ädelgran behövde sorteras bort.


– Rödbruna barr uppstår ofta när en kylig vår plötsligt slår om till varm försommar. Men skadan visar sig normalt inte förrän i juli och då är det för sent att göra något åt problemet, säger Christensen och förklarar att det finns en teori om att kalciumbrist gör att julgranar blir mottagliga för svamp.

 

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 11 oktober 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste