Höstplanterar för att vinna tid

I år har Gustav Svensson på Högby gård höstplanterat för första gången. Tiden är den främsta anledningen och nu håller han tummarna för att torkan inte ska göra att allt går i stöpet.

Gustav Svensson hoppas att de 1 500 plantorna som sattes nu ska klara sig bättre än de som sattes i våras som till stor del dött av antingen torka eller skadedjur.Foto: Pia Gyllin 

Gustav Svensson har 350 hektar mark i Östergötland varav 140 är skog. Dessutom äger han skog i Jämtland. I våras planterade han på markerna i Östergötland, men många plantor har dött av antingen torka, vildsvin eller snytbaggar. 

– Vi höglade med grävmaskin. Sedan blev det en väldigt torr sommar så i de högar som inte satt sig ordentligt över vintern har plantorna torkat, förklarar Gustav. 

Första veckan i september hjälpplanterade han därför på cirka 0,5 hektar, totalt 1 500 plantor.

– Anledningen till att jag inte vill vänta är att det är väldigt bra bonitet här, så nästa sommar kommer det att vara högt gräs där. Man måste vinna tid. Förhoppningsvis kommer de här plantorna igång fortare jämfört med plantor som sätts på våren, säger Gustav. 

Många av plantorna som planterades i våras har dött av torka, vilt eller snytbaggar.

– Förhoppningsvis satte vi så tidigt i höst att de hinner etablera sig. Eftersom det är så varmt växer de ju fortfarande, men det måste komma lite regn. Just nu är det egentligen för torrt, så det är en chansning. Men varje år förlorar man tid och att ha plantor som står i gräset och stampar är inte bra. 

All in

I år är alltså första gången Gustav testar höstplantering, men han har kommit fram till att det borde vara det bästa på den aktuella marken. 

– Jag har alltid satt på våren förut, men jag har gjort misstaget att tänka att jag ska hjälpplantera ”sen” och så har det inte blivit av förrän extremt sent. På hybridlärk fungerade det bra. Tittar man på granen finns det en del som klarat sig, men det blir ett väldigt skiktat bestånd och det är svårt att få någon ordning på det. Därför vill jag köra all in den här gången, säger han. 

– Det är också ett bra sätt att följa upp en plantering första året. Att ha som rutin att göra en hjälpplantering redan på hösten så att man har koll och gör det i tid tror jag är en klar fördel. Om det inte blir förrän till våren är det för sent, man är redan för långt efter. Man behöver vara mer på i skogen. Man tänker att det går så sakta, men det går faktiskt rätt fort!

Pia Gyllin
Pia Gyllin
Tel: 019-16 64 68
E-post: pia@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 17 oktober 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste