Skadegörare ska bevakas

Sverige har fått en ny funktion för riskvärdering av växtskadegörare placerad vid SLU. Jordbruksverket kommer att använda kunskapen för att skydda odlade samt vilda växter från skadegörare. 

Ett exempel på en skadegörare att hålla koll på är tallbocken (Monochamus sp.) som kan sprida den fruktade växtskadegöraren tallvedsnematoden. Foto: Åke Lindelöw

– Vi är glada över den nya riskvärderingsfunktionen. Den blir en viktig resursförstärkning och kommer att innebära en betydande kvalitetshöjning. Genom att arbeta tillsammans kommer vi bland annat bättre kunna ta till vara svenska intressen inom EU, säger Karin Nordin som är växtskyddschef på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Den nya funktionen på SLU ska bistå Jordbruksverket med beskrivning av risker och föreslå åtgärder för hantering av växtskadegörare. Funktionen har fått ett anslag från regeringen på tre miljoner kronor. Detta ska betala två tjänster vid SLU samt inköp av konsulttjänster inom olika specialistområden.

– Det är mycket positivt att funktionen har kommit igång. SLU:s stora kunskapsbas inom växtskydd blir mera tillgänglig för Jordbruksverket och SLU:s forskare får, tack vare Jordbruksverkets engagemang, en tydlig förankring inom internationella nätverk för riskvärdering av växtskadegörare, säger Barbara Ekbom, SLU.

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 070-003 98 07
E-post: katarina@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 27 september 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste