"Det eviga"

KRÖNIKA. Jag måste säga att mitt förhållande till biskop Esais Tegnér är ganska svalt. Han var biskop och en av de tongivande diktarna på 1800-talet.

Han totade ihop dikten ”Det eviga”. Den går att sjunga på melodin tullarera. Prova: ”Väl formar den starke med svärdet sin väg tullareri tullarera. Väl flyga som örnar hans rykten, tullareri tullarera!”


Tegnér var som sagt biskop. I kanten på en predikan lär han ha skrivit som regianvisning: ”Tankegången svag - höj rösten!” Så långt komna kommer vi in på det skogliga. ”Tankegången svag- höj rösten” verkar vara regianvisningen för en hel radda skogsdebattörer av kritiskt snitt. En har totat ihop en video främst avsedd för utländsk publik där han skildrar verksamheten med vidhängande värderingar hos svenskt skogsbruk på ett minst sagt visset sätt. Videon påstår sammanfattningsvis att svenska skogsbrukare skövlar skogen. Vad ska en stackars medborgare på kontinenten tro?


SNF:s debatteknik har jag avhandlat tidigare. Vad jag däremot inte avhandlat är förhållandet att föreningen kalhugger och står i när de själva ska sköta skogen på en av sina fastigheter (kolla på Skogsforum på nätet). Det tråkiga är att skogsindustri, skogssällskap, skogsägarrörelse och andra aktörer inte gör ett effektivt och synligt motstånd. Tydligen har näringen en sorts klockartro på att om vi håller tyst så går galenskaperna över av sig själva. Den tråkiga nyheten är att det gör de inte.


Att företrädare för SNF och WWF nu sitter i Skogsstyrelsens styrelse är väl ett paradexempel på att Bucht har satt bocken som trädgårdsmästare. Nåja Bucht, vi ses vid valurnorna. Sist med inte minst har Herman Sundquist, Skogsstyrelsens nye generaldirektör, i våras blivit illa behandlad och misstolkad. Kanske bör den gode Herman söka stöd hos Tegnér. I dikten Det eviga skriver vår vän biskopen ”Så fatta all sanning, så våga all rätt, så bilda det sköna med glädje.”
För att pigga upp det hela kan Sundquistaren avsluta med ett rungande: Tullareri hurra.

 

Bo Lindevall
bo.lindevall@glocalnet.net

 

Artikeln publicerades tisdag den 09 augusti 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste