Tips för dig som ska köpa motorsåg

Störst motorsåg är inte alltid den mest lämpliga, konstaterar tillverkaren Husqvarna som tipsar om vad man ska tänka på inför sitt motorsågsköp för att inte behöva komma hem med något som inte uppfyller de behov man har.

Husqvarna tipsar om vad man behöver tänka på innan man köper en ny motorsåg.
Foto: Husqvarna


 

Beroende på vilka jobb som utföras kan en mindre lättanvänd modell göra jobbet bäst, likaväl som en för liten slits hårt om trädet som ska fällas är grovt. Här följer de bästa tipsen för att välja rätt motorsåg till rätt tillfälle, tipsar Husqvarna.

Motorsågar kan delas in i fyra grupper:

  • Proffssågar – sågar med maximal prestanda och bästa möjliga ergonomi som är tänkta för dem som använder motorsågen i princip dagligen. Här hittar du även finesser som uppvärmda handtag för sågning i vinterväder. Proffssågar är vanligtvis bensindrivna.
  • Allroundsågar – byggda som proffssågarna men med lite lägre prestanda. Perfekta för deltidsanvändning och till exempel vedkapning.
  • Fritids- och konsumentsågar – lättanvända, mindre sågar som är väl lämpade för hemmabruk. Inom detta segmentet hittar du ofta sågar som drivs med batteri, vilket är behändigt då man slipper slabbet med bensin.
  • Trädbeskärningssågar – utvecklade framförallt för att användas av arborister och andra proffsanvändare vid trädbeskärningsarbeten.

Van vs ovan

Är du en inte så van motorsågsanvändare är det klokt att välja en mindre och motorsvagare såg, eftersom den blir mer lättmanövrerad än en stor motorsåg med mycket prestanda. En liten såg innebär lägre vikt, vilket gör den mer ergonomisk. Är du ovan bör du även tänka på sågsvärdets längd och inte ha ett för långt sågsvärd som är svårare att hantera. Ska du exempelvis bara kvista behövs inte ett så långt sågsvärd. Har du däremot stora och grova träd som ska fällas kommer en liten såg inte att räcka till, särskilt inte om det är ett hårt träslag.

Använder man en för liten och klen motorsåg till de tuffare sågjobben slits sågen onödigt mycket och livslängden krymper. Är du en van motorsågsanvändare är det bra att se till att ha tillgång till minst två svärdslängder så att du kan variera beroende på träddimensionen.

Fem frågor att fundera över innan du går till affären:

  • Vad ska sågen användas till, hur ofta ska den användas och under vilken årstid?
  • Kommer jag att såga stora träd eller mest kvista grenar?
  • Är detta med ergonomi, låga vibrationer och hur välbalanserad sågen viktigt för mig?
  • Behöver jag en såg med extra säkerhet?
  • Hur viktiga är service- och underhållsegenskaperna? Vill jag ha lättåtkomligt luftfilter och tändstift?

 

 

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 08 augusti 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste