Vill ha mer svensk björk i Ikea-möblerna

Ikea behöver mer björk till sin möbelproduktion och för att svensk björk ska bli ett självklart val för möbeltillverkaren tittar man nu på speciella sågtekniker. Tibrosågen är platsen för projektet.

Ett projekt för att öka andelen svensk björk i Ikeas möbler pågår i Tibro.
Foto: Thinkstock

 

Förra året använde Ikea 1,1 miljoner kubikmeter björktimmer i sina möbler, vilket gör bolaget till världens största köpare av björk - och behovet ökar i takt med att Ikea expanderar. I dag tas merparten av Ikeas björktimmer från östra Europa och Sibirien, men önskemål om att använda svenskt trä gör att man nu tittar närmare på hur man ska kunna lösa råvaruförsörjningen från Sverige.

– I dag har vi svårt att fylla vårt behov av uthålligt producerad björk. Vi behöver nya råvarukällor och en sågteknik speciellt anpassad för björk. Eftersom Sverige har ett ansvarsfullt och väl fungerande skogsbruk och ökande tillgång på björktimmer är det naturligt för oss att undersöka möjligheterna här, säger Ulf Johansson, ansvarig för Wood Supply & Forestry på Ikea till Skogssällskapet som är en del av projektet med att ta fram sågtekniken.

Små justeringar

Med projektet som nu pågår på Tibrosågen vill Ikea verifiera en uthållig tillgång på björk och att sågtekniken som utvecklas i Tibro kan hantera björk, även klen och krokig björk, på bästa sätt.

Ägaren av Tibrosågen, Lars Nyberg, anpassade sina befintliga maskiner till att även kunna såga björk eftersom han menade att man måste kunna såga både barr- och lövtimmer i en och samma såglinje med bara små justeringar mellan de båda sortimenten för att få ekonomi i produktionen.

– Vår uppgift är att ta fram sågteknik och utvärdera den. Utvecklingsarbetet har pågått i tre år, och nu fungerar tekniken bra. Vi utgår från vår befintliga barrskogslinje och anpassar den för björk vid behov. Anpassningen är smidig och tar inte lång tid. Utmaningen nu är att sågen ska klara även mycket krökta björkstammar, säger Lars Nyberg till Skogssällskapet och tillägger:

– Målet är att såga 15–20 björk-stockar per minut. Totala årsproduktionen uppskattar jag till 10 000 kubikmeter björk och 30 000 kubikmeter barkkubb.

I Tibro sågar man fram halvfabrikat som går till hyvling och nedkapning, för att sedan användas till möbler, skåpinredningar och annat. Tidigare sågades huvudsakligen barkkubb. Att sågen nu även kan hantera björktimmer optimerar användningen av maskinparken i sågverket, uppger man. Även ute i skogen finns en rationaliseringsvinst genom att entreprenörerna nu kan samlasta björk- och barktimmer.

 

 

 

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 20 juni 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste