Batteridrivet från Husqvarna

Husqvarna släpper fyra nyheter nu i juni. Dels två batteridrivna produkter: röjsågen 536LiPX och den teleskopiska stångsågen 536LiPT5, dels två laminerade svärd för motorsågar.

Röjsågen 536LiPX.
Foto: Husqvarna

 

Röjsågen 536LiPX lämpar sig särskilt väl för röjningsarbete i områden med tät vegetation där det krävs såväl smidighet som fri rörlighet för att kunna göra ett bra jobb. 536LiPX är batteridriven och har mycket mycket hög prestanda: man får lika mycket gjort på en laddning av batteriet som på en hel tank med en bensindriven röjsåg, skriver man.

Den höga kedjehastigheten på 20 m/s gör att sågen klarar träd på upp till 15 cm i diameter. 536LiPX är försedd med ett 90-gradigt vridbart såghuvud som har två fasta lägen, ett horisontellt och ett vertikalt. Det gör att man också kan använda den som en stångsåg vid exempelvis stamkvistning.

Sågen är en lättviktare på 3,1 kg och beskrivs som mycket användarvänlig. "Det enda enda som krävs för att starta röjsågen är ett knapptryck. I och med att det är en batteridriven röjsåg med ett drivsystem som styrs elektroniskt, krävs i princip inget underhåll alls. Driftskostnaden hålls nere eftersom man inte behöver köpa dyrt bränsle och kostnaden för att ladda batteriet är i det närmaste försumbar." skriver Husqvarna själva om sin nyhet.

Hög precision

Stångsågen 536LiPT5.

 

Företaget lanserar även en ny stångsåg, 536LiPT5, som förenklar arbetet för professionell skogs- och grönyteskötsel. Det är en tyst batteridriven såg tack vare ett teleskoprör som har en räckvidd på 5,5 meter. Prestandan som överträffar bensindrivna motsvarigheter, hävdar Husqvarna som även skriver "Dess vikt på knappt fem kilo i kombination med bra stabilitet gör det möjligt att utföra ett säkert och precist arbete även när man behöver lyfta stångsågen över huvudet. Det ger en högre precision, samtidigt som risken att skada träd under arbetets gång minskar."

Både röjsågen 536LiPX och stångsågen 536LiPT5 passar tillsammans med Husqvarnas ryggburna batterier för att ytterligare öka batteritiden.

Förstärkt nosprofil

Husqvarna släpper två nya laminerade svärd: 3/8” X-Force och 0.325”.

 

De två nya laminerade svärden från Husqvarna, 3/8” X-Force och 0.325”, ger användaren en högre effektivitet och produktivitet, bland annat tack vare det nya systemet med förstärkt nosprofil och ett rostskyddande överdrag som skyddar mot repor och korrosion. Deras lätta vikt gör också arbeten under tuffa förhållanden lättare för användaren, skriver man i ett pressmeddelande.

Båda svärden beskrivs som lätta, men ändå styva och mindre ömtåliga för böjning än andra modeller. De återgår även snabbt till sitt ursprungsskick efter att ha blivit utsatta för hög belastning. Båda modellerna är utrustade med ett slutet lagersystem utan smörjhål, vilket gör att smuts inte kan tränga in.

Mer hållfast

3/8” X-Force har en svag kurvform med utökad nosradie, vilket ger bättre kontroll över skäret och även minskar kastrisken under arbetet. En ny design med förlängd mittenplatta ökar hållfastheten och gör också att kedjans övergång från svärdet till noshjulet blir mer effektiv. Geometrin på svärdet gör att trycket på svärdsnosen minskar och belastningen överförs istället till rullagret. Ett noshjul med större diameter och fler nitar gör också svärdet starkare och mer hållfast.

Även 0.325” har en förlängd mittenplatta och förstärkt noshjul, för ökad hållfasthet. Den optimerade geometrin gör att risken för klämskador i noshjulet minskar rejält när man ska såga grövre träd.

 

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 14 juni 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Undantag från bygglovsplikt för ekonomibyggnader

Juristen har ordet: Enligt 9 kap. 3 § plan och bygglagen (PBL) krävs inte bygglov för en ekonomibyggnad avsedd för bland annat skogsbruk om åtgärden vidtas i ett område som inte omfattas av en detaljplan. Även åtgärder som innebär att dessa byggnader byggs till är undantagna från bygglov. För den skogsbrukare som är i färd med att nyttja sommarledigheten för att uppföra en ekonomibyggnad till sin verksamhet och som lutandes på den nyss nämnda bestämmelsen inte ansöker om bygglov för åtgärden gäller det dock att vara vaksam.

 

Kommentera