"Jorden runt"

KRÖNIKA. Nuförtiden är jag en huskatt. Jag njuter i fulla drag av att sitta i bästa lässtolen med en bra bok och en stärkande dryck inom bekvämt räckhåll. Annat var det förr. Då var resandet ett prioriterat njutningsmedel. 

Centrum för resandet var skog och skogsbruk. Listan över besökta skogliga länder blir ganska diger. Ingenstans, jag säger ingenstans, sett en bättre skötsel av de brukade skogarna än i Sverige avseende produktion och naturvård!

Visst kan eucalyptus växa så det knakar i Sydafrika, Brasilien och Portugal, men naturvård kan skogsbrukarna där inte stava till. Den naturvård som finns består i avsättadet av reservat, men i de brukade skogarna: noll. USA och Kanada är i och för sig  särfall. Å ena sidan har man i USA i en del delstater en lagstiftning som avgjort inte lägger fingrarna emellan när det gäller skydd av arter.  Där amerikanarna bedriver skogsbruk handlar det vanligen om rena exploateringen. På den positiva sidan finner besökaren stora naturreservat. Möjligen kan man förvånas av naturskyddet här och där nästan är parodiskt. Jag har besökt  reservat i USA där det är förbjudet att pinka i skogen!

Naturvårdande bekanta har sagt att Tyskland ska vara ett föredöme för oss. Intressant kan vara att veta att trakthyggesbruket just är en tysk uppfinning. Och att det i dag tillämpas  med hull och hår i Tyskland. Å andra sidan går naturvården, där den bedrivs ibland till en nästan komisk överdrift. Vad sägs exempelvis om stängsel runt  myrstackar? I Alabama träffade jag en gång på ett ”drivningssystem som bestod av ett gäng inte alltför motiverade killar i jeans som arbetsklädsel, några selbrutna hästar och en rostig ombygd coca cola- truck. 

Min poäng är att svenska skogsägare och tjänstemän har all anledning att räta på ryggen och vara jäkligt malliga över att bedriva det skogsbruk vi gör. Troligen finns det ingen nation som på samma sätt som vi kan förena en hög skogsproduktion, för att inte säga mycket hög, med andra intressen.

 

 

Bo Lindevall
bo.lindevall@glocalnet.net

 

Artikeln publicerades måndag den 27 juni 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste