"Märkt"

LEDARE: Skogsstyrelsen har aktivt underlättat för de personer som vill stoppa din avverkningsanmälan. Räkna med kaos i ditt företag från och med nu. Om du lämnar in en avverkningsanmälan registrerar Skogsstyrelsen detta i sitt kartprogram.

 

 

► Läs artikeln om Skogsstyrelsens nya karttjänst och kartchefens svar på hur man ställer sig till oron från skogsägare i landet här.

 

 

 

 

   
         

På kartan ritas en brun ring runt det område du vill avverka. Denna karta har nu vem som helst fått tillgång till. Med en enkel knapp­tryckning kan man finna Sveriges alla aktuella slut­avverkningsanmälningar som ett gytter av bruna ringar.
Nu är du märkt, uthängd och utpekad som ett lämpligt ville­bråd. ”Varsågod, här kan du jaga en potentiell miljö­förstörare!” Det är mycket lätt att ta reda på namnet på personen som äger marken med den bruna ringen. När man väl vet vem som ska stoppas kan man gå tillväga på många olika sätt, allt från hitte-på-observationer av ovanliga djur i området till obehagliga telefonsamtal till den skyldige brukaren.


Tillvägagångssättet med att märka ut ovälkomna känns igen genom historien från antikens Grekland till andra världskriget Tyskland. Nu ska miljön räddas och synda­bockarna, vi skogsbrukare, ska kunna spåras upp via avverkningsringen. Att statsapparatens underrättelse­verksamhet understödjer rättshaverister med lättillgänglig data är ett tidens tecken på vad som verkar vara en inslagen väg.


Avdelningschefen på Skogsstyrelsen, Göran Rune, låter meddela att ”de” är glada över att äntligen erbjuda denna tjänst. De är glada! Jag vet inte vilka ”de” är, men misstänker att Rune refererar till anställda på myndigheten. Man kan inte så noga veta i dessa tider när personer som jobbar med avverkningsärenden på Skogsstyrelsen även arbetar med att stoppa samma avverkningar via ideella föreningar. Jag kan i alla fall meddela att jag som skogsbrukare är allt annat är glad. Men enligt Skogsstyrelsen är kartorna med de inritade avverkningsanmälningarna prioriterat eftersom det finns intressegrupper som länge efterfrågat en vidöppen digital funktion där de lätt kan finna slutavverkningsanmäld skog. Gissa vilka och varför?
Du gissade rätt: de som tillhör den ”goda” natur­vården. De som på flera håll i landet redan sprider skräck hos familjer genom att begära ut papperskopior på slutavverkningsanmälningar och systematiskt överklaga dem. Med hjälp av de nya kartorna hinner obstruktionsgänget överklaga fler avverknings­anmälningar. Och på Skogsstyrelsen är de glada. Det är nästan så man undrar om de ideella pseudo-­myndigheterna räknas som Skogsstyrelsens inofficiella medhjälpare.


Efter meddelandet om att ”de” gläds över att skogsbrukare och deras familjer, vilka valt att stanna på landsbygden för att driva en av de få hållbara verksamheter vi har i det här landet, utsätts för publik uthängning hoppas jag verkligen att fler öppnar sina sinnen. Vad är det ”de” håller på med? Vems ärenden springer ”de”? Myndigheterna verkar tävla om vem som kan sätta flest käppar i hjulen för oss skogsbrukare.


Allt detta handlar om miljö och miljöbalken. Miljöbalkens portalparagraf reglerar människors handlande. En sak är där överordnat allt annat, nämligen hållbar utveckling och en hälsosam god miljö. Ska vi lyckas med detta är det hög tid att rensa upp bland dumheterna. Slå fast att bruka skog är grunden för hållbar utveckling och en hälso­sam miljö. Stå upp för brukandet så att vi vanliga hederliga skogsbrukare slipper känna oss förföljda.

 

Rickard Axdorff
Rickard Axdorff
Tel: 019-16 61 39
E-post: rickard@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 02 mars 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste