Nya krav för Svanenmärkta träprodukter

Svanen, den nordiska miljömärkningen, har nyligen sett över sina krav för träprodukter. För att producenter ska kunna märka sina produkter som innehåller trä med Svanen ställs krav på ursprung och spårbarhet.

Grundkraven som ställs på produkter med Svanenmärkning är att 70 procent av allt virke måste vara certifierat. Procentandelen kommer att variera för olika produktgrupper. Återstående träråvara måste vara kontrollerat.

Spårbarheten i produktionskedjan ska dokumenteras med ett giltigt spårbarhetscertifikat från antingen tillverkaren av de Svanenmärkta produkter eller från leverantören.

Förutom de krav som ställs på skogsbruket krävs alltid att licenstagaren ska följa gällande lagar och bestämmelser. Detta innebär att licenstagaren inte kan tillverka Svanenmärkta produkter som innehåller virke från olaglig avverkning.

Nordisk miljömärkning har även en lista över trädslag som inte får användas. Listan baseras på kriterier som utesluter hotade arter och trä från områden med stor risk för korruption.

 

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 23 februari 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste