Rekordsatsning på SCA:s Östrand

En fabrik med teknik i världsklass, det är beskrivningen av SCA:s massafabrik Östrand i Timrå efter investeringar på 7,8 miljarder över tre år.

Fabrikens årliga produktionskapacitet av blekt barrsulfatmassa kommer att öka från dagens 430 000 ton till 900 000 ton. Östrand blir därmed världens största och mest konkurrenskraftiga fabrik för produktion av barrsulfatmassa, uppger SCA.

SCA investerar totalt 7,8 miljarder kronor över tre år, vilket är den största industriinvesteringen i Norrland någonsin.

Fiberlinje och indunstning kommer att levereras av det finska företaget Valmet. Utveckling och produktion av utrustningen kommer att ske i Valmets enheter i Sundsvall, Karlstad och Göteborg. Österrikiska Andritz kommer att leverera torkmaskin och renseri, samt ansvara för ombyggnaden av kausticering och sodapanna. En betydande del av torkmaskinen kommer att tillverkas av Andritz Sverige.

– Vi är mycket nöjda med vad de två valda leverantörerna kan erbjuda, säger Ingela Ekebro, SCA:s projektdirektör och ansvarig för utbyggnaden av Östrands massafabrik, till processnet.se och fortsätter:

– Vi ska producera massa med toppkvalitet, samtidigt som vi ska ha den bästa miljöprestanda som går att uppnå och vi ska slutligen göra det så kostnadseffektivt att vi framgångsrikt kan konkurrera med andra massaleverantörer över hela världen. Med den teknik som Valmet och Andritz nu kommer att leverera, kommer vi att möta dessa högt ställda krav.

Produktionen i den nya fabriken kommer att starta i andra kvartalet 2018.

 

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 08 januari 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste