Skogen gör under för immunförsvaret

Gå ut i skogen och koppla på immunförsvaret! Forskare har nu hittat svaret på exakt varför det är så hälsosamt att vistas i naturen.

Foto: Thinkstock

Att det är stärkande att vistas i naturen är inget nytt. Forskare har även konstaterat att naturen skyddar mot en lång rad sjukdomar som depression, diabetes, övervikt, hjärt-kärlsjukdomar och cancer. Exakt varför det är så har man inte kunnat svara på tidigare. Nu har miljö- och beteendeforskaren Ming Kuo vid University of Illinois sammanställt flera hundra studier och kommit fram till att naturen har en förmåga att höja immunförsvarets funktioner.

I och med den stressiga vardag som den moderna människan lever i aktiveras kroppens så kallade ”kamp eller flykt-system", vilket innebär att kroppen stänger ner alla funktioner som inte är absolut nödvändiga, inklusive immunförsvaret. När vi däremot vistas i naturen kopplas i stället "lugn och ro-systemet" på och i detta trygga läge kan kroppen ägna sig åt långsiktiga åtgärder som utvecklar, reprodu­cerar och bygger upp immunförsvaret.

Jämfört med andra avkopplande aktiviteter, till exempel ett museibesök eller att ägna sig åt sin favoritsport, är en tur i skogen oslagbart ur hälsosynpunkt, menar Ming Kuo.

 

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 29 december 2015

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste