Den vitryggiga hackspetten

LEDARE. Två enskilda arter gäckar skogsbruket. Den ena är gråryggen den andra är vitryggen. I dag är den vita på tapeten i media.

 
► Läs pressmeddelandet om avhandlingen ”Habitat composition and restocking for conservation of the white-backed woodpecker in Sweden” här.
   
   
I morgon går doktorandstudenten Kristoffer Stighäll, som enligt Naturskyddsföreningens hemsida även är anställd av dem, upp med sin avhandling ”Habitat composition and restocking for conservation of the white-backed woodpecker in Sweden” på Örebro universitet. Jag har inte hunnit läsa avhandlingen, men den har summerats i riksmedia hela morgonen.

Slutsatsen i avhandlingen är enligt ett pressmeddelande att den vitryggiga hackspetten är akut hotad eftersom det finns för lite lövträd i reviren, samt att det inte är den enda arten som fått sina livsbetingelser kringskurna av skogsbruk.

– Det svenska skogsbruket har varit så otroligt effektivt och helt inriktat på gran och tall, medan lövträden har bekämpats. I Finland är det annorlunda. Där är björken det bäst betalda träslaget och används i möbelindustrin, förklarar Kristoffer Stighäll i ett uttalande.

Att en person som har en anställning av en intresseorganisation vars svar på alla frågor i skogen är "skydda mer skog" samtidigt går upp med en oberoende avhandling vars resultat är det samma är inget konstigt eftersom avhandlingen kommer att granskas av opponenten Grzegorz Mikusinski som är docent vid Sveriges lantbruksuniversitet. Detta säger Stefan Karlsson som är biträdande enhetschef vid institutionen.  

Att Stighäll använder ordet "bekämpas" om hur skogsbruket behandlar löv är inte förvånande. Att Sverige har cirka 17 procent löv samt att alla län uppfyller certifieringens krav är däremot något han väljer att inte nämna.

Huruvida det påståendet att fler fågelarter fått sina livsbetingelser kringskurna ingår i avhandlingen vet jag inte. Utifrån svensk fågeltaxering och forskaren Martin Greens föredrag på Kungliga skogs- och lantbruksakademin i går ökar populationerna. Detta är ett positivt trendbrott för de svenska fåglarna som till stor del beror på god generell hänsyn och ökad kunskap i och om skogen.

Ytterligare en dag då skogsbruket fick stå vid skampålen.

 

Rickard Axdorff
Rickard Axdorff
Tel: 019-16 61 39
E-post: rickard@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 26 november 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste