Ökat träbyggande i Kina

I ett direktiv som undertecknats av Kinas bostadsminister och chef för det kinesiska bostadsministeriet, Chen Zhenggao, framgår att Kina ska bygga mer i trä.

Detta är första gången Kina skriver på ett direktiv för ökat träbyggande och det innebär ett stort genombrott för träbyggande på världens största byggmarknad, framgår ur ett pressmeddelande från Svenskt Trä.

De kinesiska myndigheterna arbetar nu med en detaljerad plan som ska innehålla skattemässiga och finansiella styrinstrument för att öka träbyggandet. En expertkommitté ska tillsättas med uppgiften att utvärdera, övervaka och ta beslut i viktiga projekt inom träkonstruktion, inklusive olika former av demonstrationsprojekt.

Bra på lång sikt

Ett beslut som på sikt kommer att få mycket positiva effekter för svensk sågverksindustri och den svenska träindustriexporten, bedömer Jan Söderlind, internationell direktör på Svenskt Trä, i pressmeddelandet.

– Men beslutet bygger också på den ökande miljömedvetenheten i Kina. Landet har stora utmaningar inom miljöområdet vilket Kinas regering är väl medveten om. Trä är ett förnybart byggmaterial som kan bidra till att minska deras klimatpåverkan, säger Söderlind avslutningsvis i uttalandet.


Skogsaktuellt

Frilansjournalist

Artikeln publicerades onsdag den 14 oktober 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste