Bygger trähus på löpande band

I småländska Gullringen byggs bostäder av trä i modulform. Det ger möjlighet att bygga snabbt och effektivt. Samtidigt som bostäderna ska bli ekonomiskt möjliga för vanliga människor med vanliga plånböcker.
 – Det enda orosmolnet på himlen är att vi ska klara av vår planerade expansion samtidigt som vi ska fortsätta utveckla vårt koncept och våra arbetsmoment, säger Mikael Lundin, fabrikschef vid BoKlok.

Så här kan exteriören se ut i ett färdigt bostadsområde. Montage: BoKlok
I Gullringen, ett par mil norr om Vimmerby, är det full fart i fabriken som tidigare tillhörde Gullringshus men där tillverkningen lades ned på 1990-talet. De väldiga blå byggnaderna som ligger nästan mitt i samhället, är nu hem för BoKlok – ett annorlunda boendekoncept som har utvecklats av IKEA och Skanska. Här bygger BoKlok lägenheter sedan början av 2000-talet.

– Vi bygger kloka bostäder för människor som vill bo bra i ett eget hem, men ändå ha pengar över till annat, säger fabrikschefen Mikael Lundin.

Mikael Lundin, fabrikschef vid BoKlok i Gullringen. Foto: BoKlok
– Tack vare att alla i fabriken samarbetar på ett bra sätt kan vi tillsammans uppnå ett bra slutresultat, säger Magnus Karlsson, industriell support vid BoKlok. Foto: Micael Goth

Trä viktig del

Fabriken har 20 000 kvadratmeter uppvärmd yta för produktion. Bostäderna byggs i moduler längs fyra produktionslinjer. Här är effektivitet ledordet som gäller. Varje del – varje enskild skiva, bräda, dörr eller annan detalj – är exakt anpassad för att i slutänden enkelt och snabbt kunna monteras ihop till en modulbyggd lägenhet.

Från färdiga golv och väggar tar varje modul cirka två timmar att sätta samman, innan det är dags att lägga på taket. Totalt handlar det om cirka åtta arbetsdagar för en modul innan den är redo att lämna fabriken.

– Med ett antal ytterligare medarbetare samt trimning av vår nya vägglina kommer vi att tillverka 30 moduler i veckan, säger Mikael Lundin.

Modulerna består av trä, mestadels från närområdet. Här används både gran och furu till reglar, olika skrivmaterial samt skiktlimmade balkar från Finland.

– Trä är vår viktigaste beståndsdel i själva stommen och den bärande konstruktionen. Att bygga med trä anser vi är klokt, trivsamt och kostnadseffektivt för våra kunder med minsta möjliga miljöpåverkan, berättar Mikael Lundin.

Modul på väg att bli bostad i fabriken i Gullringen. Även om modulerna som byggs ser olika ut har de mycket gemensamt. Inga extra kvadratmeter än vad som ska behövas, ljusa och luftiga, stora fönster och extra hög takhöjd. Foto: Micael Goth

Spar pengar

Enkelt förklarat startar tillverkningen i förtillverkningshallar där reglar, skivmaterial och andra delar förbereds för att effektivisera och snabba upp flödet. Sedan tillverkas golvbjälklag, takbjälklag samt väggar, som därefter sätts samman. I nästa steg installeras el och rör av BoKloks yrkesutbildade personal, samt att nödvändiga måleri- och snickeriarbeten görs. Vid linjens sista position avsynas den färdiga modulen för att slutligen emballeras.

– Vi har hittills hittat bra medarbetare men på sikt kan vi se ett bekymmer i att växa om vi inte hittar den kompetens som krävs för att driva och utveckla denna typ av verksamhet. Fram till nu har vi löst detta med att vi lär av varandra och att våra medarbetare har rätt inställning och vill utvecklas, menar Mikael Lundin.

BoKlok består av trähus i moduler som kan byggas i två till fyra våningar efter önskemål. I Gullringen kommer drygt 1 000 moduler att tillverkas i år, nästa år är målet 1 300 moduler. Fabriken i Gullringen är den enda tillverkande enheten inom BoKlok. Foto: BoKlok
Konceptet med BoKlok kom till 1996. IKEA:s grundare Ingvar Kamprad träffade Skanskas styrelseordförande Melker Schörling på en bomässa och de konstaterade att det byggdes mestadels för dyrt och för ”fint folk”. Inga byggherrar vågade bygga lägenheter i rimlig prisklass, trots att behovet var stort.

Tillsammans realiserade Ikea och Skanska tankarna om ett nytt folkhem, och redan 1997 var de första fyra BoKlok-områdena färdigbyggda. Konceptet har blivit framgångsrikt.

– Vi har sett över våra kostnader och kapat, kapat, kapat. Men bara till en viss gräns. Vi tummar aldrig på husens kvalitet och vi tummar aldrig på de miljönormer som finns. En sak som både kapar kostnader och främjar rättvisetanken är vår försäljningsprocess. I stället för att träffa alla spekulanter var för sig – som andra gör – samlar vi alla på närmaste IKEA-varuhus en lördag. Där lämnar man in en intresseanmälan och sedan avgör turordningsdragningen vem som får välja boende först, berättar Mikael Lundin.

Av miljöskäl är det mycket trä i modulerna från BoKlok. Dels för lägre energiförbrukning och mindre koldioxidutsläpp gentemot andra byggmaterial, dels för att det blir mindre spill. Foto: Micael Goth

Rejäl ökning

Totalt sett har BoKlok byggt över 7 000 bostäder sedan starten 1997. Inom 5 år är tanken att leverera 1500 bostäder om året. BoKlok säljs nästan uteslutande i Sverige.

– För tillfället finns vi även i Norge och Finland i mindre skala och tidigare har vi även verkat i Danmark, Storbritannien och Tyskland. Vi jobbar med att öka volymerna i framförallt Sverige, Finland och Norge. Vi har ambitionen att öka volymerna kommande 5 år med cirka 50 procent i Gullringen, säger Mikael Lundin.

BoKlok

Grundandes: 1996.

Ägare: Ikea och Skanska.

Ort: fabrik i Gullringen och huvudkontor i Malmö.

Inriktning: produktion och försäljning av flerbostadshus och radhus i olika varianter. Det mesta säljs som bostadsrätter men 25 procent blir till hyresrätter. BoKlok är ett samarbete mellan Ikea och Skanska. I Gullringen byggs moduler till så kallade BoKlok-hus, som till stor del består av trä.

Prisexempel: en typisk tvårumsbostad kostar under 900 000 kronor i insats samt cirka 3 000 kronor i månadsavgift, vilket enligt BoKlok blir under 5 000 kronor i månaden totalt.

Antal anställda: 180 anställda i Gullringen, varav 22 tjänstemän. På huvudkontoret i Malmö finns cirka 70 anställda samt 10 personer i Norge och Finland.

Omsättning: cirka 270 miljoner kronor i Gullringen.

Resultat: ”Företaget har bra lönsamhet”.


Micael Goth

Frilansjournalist

Artikeln publicerades torsdag den 08 oktober 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste