Feltänket

Krönika. Jag har på sistone ägnat mig åt att läsa om böcker jag tidigare läst. Böcker som betytt mycket för mig under åren. En person som är både klok och välskrivande är den amerikanska historikern Barbara Tuchman. I boken ”The March of Folly” går hon igenom ett antal politiska feltänk som fått oanade följder.

Bo Lindevall
Det börjar i myternas värld med det Trojanska kriget. Detta i och med att innevånarna i Troja släpade in en trähäst in i staden.  Hästens buk visade sig innehålla fiendesoldater som på natten öppnade portarna och släppte in kollegor i Troja som gjorde slut på staden.

Så går Tuchman igenom feltänk efter feltänk: renessanspåvarnas vidlyftiga leverne som lade grunden för protestatismen. Englands fippel med kolonierna i Amerika som fick grundandet av USA som konsekvens och sist all den politiska tokenskap som ledde till Vietnamkriget.

När pärmarna på den tjocka boken slagits igen ställde jag mig frågan ”Vilka felbedömningar sysslar makthavarna med i dag?” Och som vi medborgare slutligen får ta konsekvenserna av!

Någonting som ligger nära till hands internt i Sverige är alla de små, men alvarliga beslut som håller på att knäcka svensk landsbygd. Antingen tokiga beslut som fattas eller kloka beslut som skyfflas längst ned i byrålådan och inte fattas.

För att loda djupet på vansinnet: en stockholmspolitiker föreslår att staten inte ska satsa på Norrlands järnvägar. Motiv: ”Där fraktas ju bara träd!” Som komikern Ronny Eriksson frågade: Om man byggde en mur runt Stockholm, var skulle klösmärkena hamna, på in- eller utsidan?

Själv tror jag att klimatpolitiken är en lågoddsare. Fastän forskare av i stort sett alla slag säger att vi håller på att begå en sorts kollektivt självmord genom att hetta upp jordens temperatur gör en del ledande politiker allt för att slingra sig undan kraftfulla beslut som får följder för klimatet. Och även om nu alla de forskare som ringer i varningsklockan är ute på en kollektiv cykeltur och har fel - det kan väl aldrig vara fel att sluta släppa ut, förgifta och förorena!?

Det är nog så att en pusselbit ytterligare har fogats till alla de fakta som utgör grunden för skogsägarens beslut. Vad händer med ungskogen om temperaturen ökar radikalt? Redan nu har stormarna Gudrun och Per visat oss att det får konsekvenser om klimatet tar i på skarpen. Om nu blåsten beror på klimatomställningarna vet vi inte, däremot känner vi numera till konsekvenserna om det blir oroligt i lufthavet!

Självfallet ska man vara försiktig med att dra slutsatser av stormar, värmeböljor, ösregn och annat som drabbar oss. Men det är lätt att urskilja ett klimat som rynkar pannan och drar mot det extrema. Nåja, det är dags att ställa tillbaks prof. Tuchmans bok i bokhyllan. Råbockarna pockar på viss jaktlig uppmärksamhet och jag vet ett ställe där trattkantarellerna växer tätt.


Bo Lindevall
bo.lindevall@glocalnet.net

Artikeln publicerades måndag den 21 september 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste