Hon byter asfalt mot skog en gång i veckan

Hanna Österberg pendlar mellan ytterligheterna när det gäller livsmiljö. Hon är utboägare och bor på Södermalm i Stockholm. En gång i veckan reser hon kollektivt med tåg och buss till sin skog.
 – Jag älskar skogen. Efter en intensiv vecka på jobbet är det så skönt att titta till granplantorna som ska bli stora träd, säger Hanna Österberg.

Hanna Österberg är utboägare från Stockholm. Skogen betyder mycket för henne.  – Jag tycker att det blir roligare att vara skogsägare om jag är aktiv. Om jag exempelvis är med och planterar blir det intressantare att följa växtutvecklingen, säger Hanna Österberg. Foto: privat
Två timmar. Så lång tid tar det för Hanna Österberg att förflytta sig från storstadens brus på Södermalm i Stockholm till tystnaden på skogsfastigheten utanför Gnesta i Södermanland. En resa mellan två världar.

– Det är fantastiskt att äga skog. Det är häftigt att se hur det växer; att följa en plantas väg till träd. Det är också avkopplande med susande skog i stället för avgaser i staden. Sedan är det faktiskt en extra skön känsla att äga skogen jag vistas i, menar Hanna Österberg.

Hon är nybliven skogsägare men eftersom det handlar om en generationsväxling har hon varit med sedan barnsben i just denna skog, som ligger en bit utanför Gnesta. Fastigheten köptes av Hanna Österbergs mormor 1963 och därefter flyttade hennes mamma hit 2001. Nu försöker Hanna Österberg besöka fastigheten så ofta hon kan, minst en gång i veckan.

– Det är ganska fantastiskt att jag faktiskt kan resa dit med kollektivtrafik. Det är åtta mil, och det tar två timmar från dörr till dörr. Först med tåg, sedan buss och avslutningsvis väntar två kilometers promenad ut i skogen, berättar Hanna Österberg.

Hällmarken är en av Hanna Österbergs favoritströvområden på den egna skogsfastigheten.  – Här har det fått växa fritt och vara orört. Det är häftigt att se skillnaderna som blir mot den mer brukade skogen. Som 15-åring planterade jag ohyggligt många granplantor, som nu är fyra meter höga. En ständig påminnelse om hur fort tiden går, säger Hanna Österberg. Foto: privat

REKREATION OCH JAKT MÅLET

Hon har få vänner som äger skog och endast viss erfarenhet av skogsskötsel. Mycket handlar om att lära sig längs vägen. Som tonåring gick hon en grundkurs i skogsförvaltning och vid studierna till agronom med ekonominriktning blev det ännu en grundkurs inom skogsbruk. Med det växande jaktintresset har hon sedan fått ett intresse för skogens helhet.

– Det finns ingen målsättning att avverka och tjäna pengar genom hårt skogsbruk. Först och främst är detta en plats för rekreation och jakt som ska förvaltas till framtiden. Tycker om att skapa strövområden och ägna mig åt viltvård, berättar Hanna Österberg.

Det svåraste har varit att få tiden att räcka till. I skogen finns en hel del att göra – bland annat viltskador efter kronhjortar.

– Det är roligt och nyttigt att göra så mycket som möjligt på egen hand, det är liksom halva nöjet med att vara skogsägare. Men eftersom det är svårt att hinna med så anlitar jag hjälp med vissa grejer, såsom röjning. Det är viktigt att inte bli dumsnål, bättra att få röjt i tid än att gå och tro att man ska själv ska hinna med, säger Hanna Österberg.

ENGAGERAD RÅDGIVARE VIKTIGT

Hennes erfarenhet är att det är klokt att anlita en skogsinspektör och hålla tät kontakt med denne.

– En bra skogsinspektör att bolla frågor med är jätteviktigt. Men det gäller att finna någon som har engagemang och tänker långsiktigt, trots att man kanske är en mindre skogsägare. En oberoende rådgivare är bra för då finns det inga andra intressen med i bilden, menar Hanna Österberg.

Att sälja fastigheten är helt otänkbart för henne.

– Men skulle däremot kunna tänka mig att köpa till mera skog. Men det behöver i så fall vara närliggande, det måste hänga ihop med den här fastigheten så jag inte förlorar helheten, säger Hanna Österberg.

Hon kan tänka sig att lämna storstaden och flytta ut till sin skogsfastighet.

– Absolut, men lite längre fram i tiden. Det fungerar att pendla till jobbet och internetuppkopplingen är bra, så det skulle fungera att jobba hemifrån, säger Hanna Österberg.

Hanna Österberg

Ålder: 29

Bor: Södermalm i Stockholm.

Yrke: marknadskommunikatör vid Hushållningssällskapens förbund.

Skogsfastighet: belägen strax utanför Gnesta. Omfattar 42 hektar produktiv skogsmark, främst blandskog, och 3 hektar impediment samt 34 hektar jordbruksmark.

Inköpt: 2015 i ett generationsskifte.

Målsättning med skogen: Att skogen är välskött. Rekreation och jakt är viktiga delar i skogsbruket.


Micael Goth

Frilansjournalist

Artikeln publicerades måndag den 14 september 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste