Bränslestöd för jobb i brandhärjade Västmanland

I vårbudgeten avsattes 700 000 kronor till ett bränslestöd för de som kört skogsmaskiner i den brandhärjade skogen i Västmanland. Nu har man tagit beslut i regeringen som möjliggör en utbetalning av pengarna.

Skogsbranden i Västmanland som bröt ut den 31 juli 2014, spred sig på 14 000 hektar. Nu ska de som jobbat med att tillvarata brandskadat virke få ersättning av staten. Foto: Carolina Wahlberg
I vårbudgeten avsattes 700 000 kronor till ett bränslestöd för de som kört skogsmaskiner i den brandhärjade skogen i Västmanland. Nu har man tagit beslut i regeringen som möjliggör en utbetalning av pengarna.

– Med detta stöd underlättar vi omhändertagandet av virke som uppkom vid den exceptionella situation som uppstod i samband med branden, säger Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, i ett pressmeddelande.

Stödet betalas ut till entreprenörer och fastighetsägare för deras kostnader för diesel som förbrukats av skördare och skotare i arbetet med att ta omhand brandskadat virke.

Stödet gäller högst tre kronor per kubikmeter virke som upparbetats och ytterligare högst tre kronor per kubikmeter som transporterats till väg. Ansökan kommer att hanteras av skogsstyrelsen och ska ha inkommit senast den 1 november 2016.

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

Artikeln publicerades torsdag den 02 juli 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste

Björken, vilken multikonstnär!

Krönika: In i det sista tänkte jag att det här får bli en krönika om det stundande EU-valet och skogens roll. Men sen åkte jag söderut och mötte vårens spirande grönska vilket för en stund upplöste politikens virrvarr ur sinnet. Särskilt närvarande var björken – i form av höga pollenhalter och alla små musöronen som kommit att klä, de tidigare nakna grenverken. Och jag kände att det skulle vara på sin plats för mig, som skogsvetarstudent i björkarnas stad, att tillägna Sveriges vanligaste och kanske alldagligaste (?) lövträd en krönika. För även om få anser att björken är kungen i djungeln, så är den ständigt aktuell och inte minst inom skogsbruket där den är på frammarsch.

 

Kommentera