”Det coola med skogen är bruket av den”

Att det skulle bli ett jobb som hade med skog att göra visste hon redan vid tio års ålder. Men att det skulle bli på just SMF Skogsentreprenörerna och att hon skulle ha rollen som vd stod inte klart förrän i november förra året. Möt Anna Furness.

I september räknar Anna Furness med att vara tillbaka på jobbet. Då får hennes man Richard Westberg vara föräldraledig. FOTO: MARIA EREMO
När vi träffar henne är det bara några veckor kvar tills hon ska bli mamma för första gången. En uppgift hon inte vet så mycket om, men som hon ser fram emot. Det är lite sådan hon är, Anna Furness. Hon gillar att ta sig an nya utmaningar utan att för den sakens skull ha full koll på vad det innebär. Det kanske är just därför hon utbildade sig till jägmästare, läste industriell ekonomi i Lund och i vuxen ålder valde att skaffa bikupor. Men när hon tog på sig uppdraget som vd för SMF Skogsentreprenörerna var det med en klar vision.

– Vi är en entreprenadbransch och måste också bli det fullt ut, det brinner jag för, säger Anna.

Hon har en energi som inte går att ta miste på och när Anna pratar om hur mycket skogen betyder för henne och för oss människor – då är det på riktigt. Det var precis det SMF ville ha och behövde och nu är det Annas uppgift att tillsammans med sina kollegor verkställa den strategi som tagits fram.

Intresset för bin är stort och vid landstället i skärgården har hon kupor tillsammans med sin mamma som delar hennes intresse.FOTO: RICHARD WESTBERG

För enkelspårigt

Tiden innan vd-posten tillbringade hon på SIS, Swedish Standards Institute, där hon arbetade med affärsutveckling. Att hon hamnade där från första början föll sig naturligt när hennes arbete på Skogforsk handlade om just affärsutveckling och standarder.

– Jag gillar standarder, det är ett enkelt sätt att spara pengar på. Det är mycket bättre att lägga krut på utveckling än att alla ska uppfinna sina egna hjul hela tiden. I vår bransch finns mycket kvar att göra där, tänk att äntligen få en standard för traktdirektiv till exempel.

Efter tiden på SLU, där hon läste till jägmästare, kände Anna att hennes utbildning var lite för enkelspårig för hennes smak. Därför styrde hon flyttlasset till Lund för studier i industriell ekonomi.

– Det var faktiskt lite vemodigt då jag trodde att jag skulle tvingas lägga skogen bakom mig. I Lund fick jag i stället helheten och det blev tydligt att jag kunde göra bägge delarna.

Examensarbetet, som handlade om entreprenad­skogsbrukets utmaningar, gjorde hon på Skogforsk och där blev hon sedan kvar i några år innan intresset för just standarder tog henne till SIS.

– Jag var forskare på Skogforsk och initierade ABSE09 som i dag är avtalsstandard. När Skogforsks uppdrag inte var att förvalta standarder hittade SIS. Med mina idéer började jag till slut arbeta där.

ingen stadsråtta

Uppväxten skedde i Danderyd utanför Stockholm och även om inte Anna har den klassiska skogsbakgrunden har hon alltid haft ett intresse för den och dessutom jagat sedan hon var liten. Det var en naturlig väg för henne, men det var på Skansen allt startade.

– Vi var där på besök i årskurs fyra och klassen fick träffa en jägmästare. Jag fick en aha-upplevelse att det var exakt det jag ville arbeta med när jag blev stor.

Skogen har alltid varit en viktig del för henne och är det fortfarande. Även om hon bor vid Mariatorget på Söder i Stockholm tillbringar hon gärna ledig tid i Roslagens skogar eller i skärgården.

– Jag går gärna ut ensam i skogen med en termos. Det coola med skogen är bruket av den och att det är en soldriven råvara som vi får så mycket nytta av. Jag är helt övertygad om att skogsråvaran är en av nycklarna till ett hållbart samhälle.

Att få människor att förstå att skogen är bra för alla och inte bara något för dem som bor på landet är ett av hennes mål.

– Jag är absolut ingen stadsråtta och skulle gärna bo närmre skogen, men det är viktigt att människor förstår vad skogen egentligen gör för oss. Det är en överlevnadsfråga för branschen. Skogsproduktion får inte ställas mot miljöfrågor, det är ju precis tvärtom. Det är jätteviktigt.

prata värden

Den korta tiden på vd-posten har varit både rolig och utmanande med både hemtamt och en hel del nytt, en bra blandning helt enkelt enligt Anna. I dag är mer än 90 procent av det operativa skogsbruket utlagt på entreprenad och det innebär att branschen köper och säljer tjänster för stora summor varje år.

– När jag tänker på det här blir jag eld och lågor. Branschen kan bli så mycket bättre på att hantera detta, vi måste effektivisera och vi har inte råd att inte nyttja den kraften som finns. Entreprenörerna måste kliva fram och ta större ansvar och beställarna måste våga lita på att det finns pengar att spara på att överlåta större och bredare uppdrag till entreprenörskåren.

– Vi måste komma bort från att bara prata kostnader utan i stället prata värden.

När den här intervjun görs är det knappt två veckor kvar tills Anna blir mamma och hon ser sitt arbete på SMF som något viktigt både för sitt kommande och andras barn.

– Jag älskar mitt jobb och jobbar mycket. Det bästa jag kan göra för mitt barn är att jobba med denna bransch, den är lösningen på framtiden.

Anna Furness

Ålder: Född 1978

Bor: På Söder i Stockholm

Familj: Maken Richard Westberg och sonen Harry som såg världens ljus den 18 maj.

På fritiden: – Då virkar jag och sysslar med emaljmålning. Jag åker gärna skidor och jagar.

Annas kärlek till bin:

– Jag blev biodlare för några år sedan och har fyra kupor ute i skärgården. Bina är coola och så himla smarta. Allt de gör har en förklaring och skogen och bina är lite samma. Det är naturens veto över de båda som jag gillar.


Maria Eremo

Frilansjournalist

Artikeln publicerades måndag den 29 juni 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste