17 miljoner till brandforskning

Skogsbranden i Västmanland hade förödande effekter på miljön och stor påverkan på boende i kringliggande samhällen. Nu har forskningsrådet Formas beviljat 17 miljoner kronor till forskning om brandens effekter.

Totalt sex forskningsprojekt delar på pengarna. De ska bland annat studera vilka faktorer i skogen som är avgörande för att en brand utvecklas på det sätt som skedde, om man kan förebygga förloppet genom mer kunskap av brandförlopp och om skogens och markens egenskaper, vad som kommer att hända med den brandskadade skogen och hur man minimerar risken för skador på personal, ägare, boende och andra som vistas i skogen.

– Branden i Västmanland är den mest omfattande i Sverige på mycket länge. Det finns ett stort behov av snabba forskningsinsatser och vi hoppas att den här forskningen ska kunna bidra till värdefull kunskap på både kort och lång sikt, säger Gia Destouni, huvudsekreterare på forskningsrådet Formas, i ett uttalande.

De sex projekten drivs av forskare vid SLU, Örebro universitet, SMHI och Swedish National Defence College - FHS.

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

Artikeln publicerades tisdag den 16 december 2014

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Björken, vilken multikonstnär!

Krönika: In i det sista tänkte jag att det här får bli en krönika om det stundande EU-valet och skogens roll. Men sen åkte jag söderut och mötte vårens spirande grönska vilket för en stund upplöste politikens virrvarr ur sinnet. Särskilt närvarande var björken – i form av höga pollenhalter och alla små musöronen som kommit att klä, de tidigare nakna grenverken. Och jag kände att det skulle vara på sin plats för mig, som skogsvetarstudent i björkarnas stad, att tillägna Sveriges vanligaste och kanske alldagligaste (?) lövträd en krönika. För även om få anser att björken är kungen i djungeln, så är den ständigt aktuell och inte minst inom skogsbruket där den är på frammarsch.

 

Kommentera