Skogsmaskinsentreprenör kan bli dömd för skogsbranden i Sala

Polisens utredning om den stora skogsbranden i Västmanland har gått framåt. Företaget som utförde markberedning med en skogsmaskin i området där branden startade kommer nu att delges misstanke om grov allmänfarlig vårdslöshet.

– Det som har hänt är att vi har kallat en representant för företaget på förhör och företaget kommer i det här förhöret att delges misstanke om brott, säger Tommy Alriksson, ansvarig för utredningen vid Salapolisen, till Sveriges Radio P4 Västmanland.

Den stora skogsbranden startade på grund av gnistor från en skogsmaskin som antände den mycket torra marken. Det var ett mindre entreprenörsföretag som beredde marken för skogsplantering på uppdrag av förvaltaren Stora Enso. Marken ägs av Bergvik skog.

Den stora utmaningen i polisutredningen har varit att reda ut vem som ska hållas ansvarig, enligt Tommy Alriksson. Nu har polisen kommit fram till att det är entreprenörsföretaget som ska delges misstanke om brott. Misstanken kommer att delges vid ett förhör med en representant för företaget. Viktigt i sammanhanget är att det alltså är företaget som misstänks och inte en enskild person.

Åklagaren i målet har lämnat in en begäran till tingsrätten om att företaget ska få en offentlig försvarare.
– Straffet kan bli en så kallad företagsbot, säger Tommy Alriksson till Sveriges Radio.

Enligt åklagaren kan även fler komma att delges misstanke om brott.

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

Artikeln publicerades torsdag den 23 oktober 2014

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste