Räddningsinsatsen avslutas efter skogsbranden i Västmanland

Lars-Göran Uddholm, räddningsledare för skogsbranden i Västmanland avslutar nu räddningsinsatsen. Området är dock fortfarande avstängt för allmänheten.

Salabranden bröt ut den 31 Juli 2014 på ett kalhygge i Surahammars kommun. Foto: Carolina Wahlberg
Skogsbranden är den största sedan 50-talet, kanske ännu längre tillbaka. Foto: Carolina Wahlberg
– Räddningsinsatsen har visat sig svår att avsluta eftersom det är så många som är berörda. Alla har dessutom inte samma förutsättningar att ta ansvar för sina marker. Det har därför dragit ut på tiden att överlämna ansvaret, konstaterar räddningsledare Lars-Göran Uddholm i ett pressmeddelande från Länsstyrelsen i Västmanland.
Det är offantliga summor som har gått upp i rök, branden ska härjat på ett 150 kvadratkilometer stort område. Foto: Carolina Wahlberg

Den stora branden involverade tusentals brandmän, poliser och militärer. Men även ett stort antal frivilliga, bland annat lantbrukare, har kämpat i området.

– Det återstår fortfarande en rad frågor att lösa för att livet någorlunda ska kunna återgå till det normala för de som är drabbade. Vår ambition är att underlätta och skynda på processen genom att samordna många olika aktörer, säger Åke Jacobsson, chef för krishanteringsorganisationen på Länsstyrelsen.

– Det har varit en unik insats både på grund av den stora omfattningen och att vi på Länsstyrelsen tog över ansvaret för räddningsarbetet. För Länsstyrelsen fortsätter nu samordningen av krishanteringen åtminstone fram till årsskiftet, säger landshövding Ingemar Skogö.

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

Artikeln publicerades torsdag den 11 september 2014

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste