Ekopark av den eldhärjade skogen

Det är vad Sveaskog planerar att göra med sin brandskadade mark i Västmanland. Det handlar om cirka 1 500 hektar. Ekoparken skulle innebära en naturvårdsinsats som säkrar fortlevnaden för brandgynnade och brandberoende arter i hela Mellansverige menar Herman Sundqvist som är skogschef på Sveaskog. 

Skogsbranden i Västmanland är den största som inträffat i modern tid. En personlig tragedi för många och stora ekonomiska värden gått till spillo.

Ingen nersida utan en uppsida. En skogsbrand av den här storleken är en unik händelse ur naturvårdssynpunkt. I den skog som brunnit kommer snart nytt liv att spira. Hundratals arter av insekter, svampar, lavar och örter gynnas eller är direkt beroende av brand. Hela mellansverige kan dra nytta av deras planer.

- Genom att göra en ekopark kan vi säkra fortlevnaden av brandgynnade och brandberoende arter i hela mellansvenska skogsregionen, säger Sveaskogs vd Per-Olof Wedin i ett pressmeddelande.

Sveaskog kommer att initiera en dialog med Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket om samverkan kring planen på en stor ekopark, ett stort sammanhängande skogslandskap med höga naturvärden och naturvårdsambitioner. Ekoparken skulle innebära att behovet för staten att göra kostsamma reservatsbildningar på privata skogsägares marker undanröjs.

- Sveaskog tar kostnaden för ekoparken men vi vill forma ekoparkens skötselprogram i samråd med myndigheterna och ge ekoparken ett formellt långsiktigt naturskydd genom avtal med Skogsstyrelsen. Att samverka kring detta är viktigt. Om myndigheterna föredrar att inrätta naturreservat, som är mindre skogsområden utspridda på fler ställen, minskar behovet att göra en så stor naturvårdssatsning som ekoparken innebär, säger skogschef Herman Sundqvist.

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 11 augusti 2014

Kommenterarer till artikeln

Niklas skrev 2014-08-18 17:23:29:

Erik! Den här artikeln handlar alltså om statliga Sveaskog och deras nyaste ekopark. Vill du spy galla över Stora Enso, så finns det lämpligare trådar än denna.


Erik skrev 2014-08-15 17:24:07:

Helt otrolig vad lättvindigt Enso verkar slippa undan den här katastrofen. Det är många här i Västmanland som sneglar mot Enso och undrar om de tänker ta nå ansvar över huvudet taget? Barnarbete, utbetalda löner för bärplockare, skog för miljoner som kunde offras. Nu känner ju även andra bolag att det osar katt och kör med upblicity stunts som ekoparker. Hoppas detta kan förstärka diskussionerna som redan pågått om klippare till skogsbolag som lugnt visslar på och hoppas tumultet lägger sig innan gamla körspår tas upp igen. Tro inte för en sekund att jag som Västmanlänning glömmer detta svek Enso. Sen kan ni vissla hur mkt ni vill!


Niklas skrev 2014-08-12 13:25:30:

Förvisso bra att staten själv sätter av egen mark till naturvård, men tvivlar på att naturvårdarna låter sig nöja med detta. Mycket vill ju som bekant ofta ha mer.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste