"Branden visar tydligt att Sverige är större än storstan"

Mycket stora värden har förstörts i skogsbranden i Västmanland. Både på det ekonomiska och personliga planet. Hittills har nästan 17 000 hektar skog brunnit och omkring 1 200 djur evakuerats.

– Jag känner verkligen med dem som har drabbats av branden. Men jag är också djupt imponerad av det arbete som lokala LRF:are och andra frivilliga gjort i området, säger LRFs förbundsordförande Helena Jonsson, i ett pressmeddelande.

LRF Mälardalen har arbetat på många plan i bekämpningen av branden. Till exempel genom att röja brandgator, vattenbegjuta och med att evakuera och transportera djur.

– Vi bönder har utrustning, kontakter och lokalkännedom. Det är självklart att vi ska ställa upp för våra kollegor och andra människor i bygden, säger Sture Johansson, LRFs regionordförande i Mälardalen, i ett meddelande.

1 200 djur har hittills fått nya tillfälliga hem i och med den stora viljan att ställa upp och hjälpa varandra. Om branden skulle sprida sig ytterligare och fler djur måste evakueras finns det enligt LRF fler tillgängliga stallar och transporter.

– Branden visar tydligt att Sverige är större än storstan, Vi är ett av Europas skogsrikaste länder. Det måste politikerna ha i åtanke och utrusta brandbekämpningen för det, säger Helena Jonsson.

Om man själv vill bidra med frivilliga insatser ska man anmäla det till Civilförsvarsförbundet via mejl: frivilligaresurser@sala.se. De sammanställer sedan de resurser som finns.

På Facebooksidan Hjälp finnes (Skogsbranden) kan man få information om vad man kan hjälpa till med.

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

Artikeln publicerades onsdag den 06 augusti 2014

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste