Med branden runt hörnet revs 23 får

På en gård i Ramnästrakten ligger röken tjock över hustaken. Men just nu är inte det gårdens enda bekymmer, de har även haft vargen på besök – av 36 får blev 23 dödade.Varning för starka bilder.

Av de 36 får som gick och betade på en ö i närheten av Ramnäs, blev 23 dödade av vargen och eventuellt behöver fler avlivas. Foto: Maria Runnérus
– Så har det hänt, det vi har fruktat. 23 av 36 får dödade av varg, skriver Mia Runnérus på sin Facebooksida.

Det var natten mellan söndagen och måndagen som vargen attackerade gårdens får. Hagen ligger på en ö, alltså måste vargen ha simmat över för att nå djuren.

– Många av fåren var hetsade till döds, vi hittade en dränkt tacka i sjön och ett skadat lamm låg levande paralyserat på en klippa, synen var makaber och i den här värmen blir djuren dåliga fort, säger Anders Runnérus.

En del får hade hetsats till döds och en tacka hittades dränkt i sjön. Foto: Maria Runnérus
På sin Facebooksida skriver Maria: Önskar att alla som tycker att vargen ska ha full frihet i våra skogar skulle få uppleva detta. Det är inte rimligt att vi inte får bedriva jakt enligt de riksdagsbeslut som är fattade. De överlevande djuren är i chock. Risken finns att ytterligare djur måste avlivas.

Facebookstatusen har redan delats drygt 1300 gånger

– Området har varit förskonat från vargattacker under en längre tid, senaste fallet var en hund som blev tagen på tomten vid ett hus i Surahammar, vargen är kavat, den har ju ingen anledning att vara rädd för människan, säger Anders och fortsätter:

– Det är svårt att driva fårproduktion i ett vargområde när man inte får jaga.

Länsstyrelsen var under gårdagen på plats för att märka upp och dokumentera för att utreda hur stor ersättningen ska bli.

– Vi har hållit på med djuren sedan 1983 och nu är stora delar av den djurstammen borta, vilket är enormt tråkigt och omöjligt att ersätta.

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

Artikeln publicerades tisdag den 05 augusti 2014

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste